Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Promet stekel po vseh novozgrajenih 34 kilometrih pomurske avtoceste

19.08.2008

 

DARS d.d. je danes slovesno predal prometu vseh 34 kilometrov avtoceste med Beltinci in Pincami, skupaj z odcepom hitre ceste od Lendave do mejnega prehoda Dolga vas. S tem sta do danes dokončani in predani prometu že več kot dve tretjini pomurskega avtocestnega kraka med Mariborom in slovensko-madžarsko mejo. Izvajalec del pospešeno gradi še preostali del avtoceste med Lenartom in Vučjo vasjo, ki bo predan prometu predvidoma do konca oktobra letos.

Na novozgrajenem, 17,4 kilometra dolgem odseku štiripasovne avtoceste med Beltinci in Lendavo in 2,8 kilometra dolgem odcepu hitre ceste med Lendavo in mejnim prehodom Dolga vas je promet stekel že 14. avgusta letos. Odsek avtoceste med Lendavo in Pincami na meji z Madžarsko, dolg 13,7 kilometra, pa je bil predan prometu danes. Prebivalce pomurskih mest in vasi bodo nove cestne povezave razbremenile velikokrat tudi neznosnega tovornega prometa, ki ogroža varnost in okolje.

Odsek avtoceste Beltinci - Lendava se začne v Lipovcih na koncu že zgrajenega odseka Vučja vas - Beltinci in se prek razcepa Dolga vas nadaljuje v odsek Lendava - Pince, ki sega vse do madžarske meje. Skupaj z odsekoma avtoceste med Beltinci in Lendavo ter Lendavo in Pincami in odsekom hitre ceste na mejni prehod Dolga vas je bilo danes slovesno predanih prometu 34 kilometrov nove štiripasovne ceste v Pomurju, ki se prek Pinc naveže na madžarsko avtocesto Letenye – Pince/Tornyiszentmiklos (M 70). Skupaj z leta 2003 v celoti zgrajenim odsekom med Vučjo vasjo in Beltinci je tako vzpostavljena neprekinjena, 45-kilometrska avtocestna povezava od Vučje vasi do meje z Madžarsko.

V priključku Lipovci na začetku trase avtoceste med Beltinci in Pincami so odslej »v prometu« vsi priključni kraki v smeri oziroma iz smeri Rakičan in Beltinci. V priključku pri naselju Gančani se z avtoceste odcepi promet proti Dobrovniku in Moravskim Toplicam oziroma na jugu proti Beltincem, oziroma se nanjo naveže. Naslednji priključek pri Turnišču povezuje avtocesto z regionalno cesto Renkovci - Črenšovci. V Dolnjem Lakošu se na avtocesto navezuje naselje Lendava z zaledjem in vasmi ob sedanji glavni cesti G1-3 vse do Hotize ter na jugu Petišovcev.

Večji objekti v okviru 34 kilometrov novozgrajenih cestnih povezav so most čez Ledavo dolžine 90 metrov v Črnem Logu, nadvoza v razcepu Dolga vas dolžine 145 metrov oziroma 245 metrov ter nadvoz čez železnico in glavno cesto proti Hrvaški, ki je dolg 184 metrov. Značilnost trase so trije ekodukti dolžine približno 80 metrov za prehod divjadi. Tudi most čez Ledavo je višinsko prilagojen prehodu divjadi, zgrajeni pa so še številni prepusti za dvoživke in nizko divjad. Obojestransko je ob avtocesti zgrajena varovalna mrežna ograja in zaradi večje prometne varnosti tudi ob hitri cesti od mejnega prehoda Dolga vas do razcepa Dolga vas na vzhodnem robu Črnega Loga. Vse novozgrajene cestne povezave imajo tudi že vso protihrupno zaščito, kakor je predvidena v državnih lokacijskih načrtih, čeprav je bila graditev teh zaščitnih ukrepov na pododseku Beltinci - Lendava predvidena kasneje.

Investicijska vrednost avtocestnega odseka Beltinci – Lendava znaša 116,46 milijona evrov, investicijska vrednost avtocestnega odseka Lendava – Pince z odsekom hitre ceste do mejnega prehoda Dolga vas pa je 142,31 milijona evrov. V teh vrednostih so poleg gradbenih del med drugim zaobjeti projektiranje, odkupi zemljišč in objektov in stroški pogodbenega nadzornega inženirja. Avtocestna odseka Beltinci – Lendava in Lendava – Pince so skupaj z odcepom hitre ceste do mejnega prehoda Dolga vas začeli graditi v letu 2006.

DARS d.d. je letos prejel tudi odločbo Evropske komisije o dodelitvi sredstev iz Kohezijskega sklada za avtocestni projekt Beltinci – Lendava, in sicer v višini 41.625.250 evrov.

Z današnjim dnem bo DARS d.d. začel za vsa vozila nad 3.500 kilogramov cestniniti tudi do sedaj zgrajeno pomursko avtocesto (Maribor – Lenart in Vučja vas – Murska Sobota – Lendava (Pince)), in sicer na začasni cestninski postaji na avtocestnem počivališču Dolinsko na odseku avtoceste Beltinci - Lendava. Cestnina bo znašala 6,70 EUR za tretji cestninski razred in 9,80 EUR za četrti cestninski razred. V obdobju, ko je cestnina znižana (nočni čas med 22. in 6. uro, v noči s ponedeljka na torek do noči s četrtka na petek v obdobju med 1. julijem in 31. avgustom ter med 15. decembrom in 5. januarjem), bo ta znašala za tretji cestninski razred 6,10 EUR in za četrti 8,80 EUR.

Za osebna vozila (oziroma vsa vozila pod 3.500 kilogramov) je obvezna uporaba vinjete na vseh odsekih pomurske avtoceste in hitri cesti do mejnega prehoda Dolga vas.

Preostalih, 26,7 kilometra še nezgrajenih kilometrov avtoceste med Lenartom in Vučjo vasjo (del, in sicer 5 kilometrov skupno 7,8 kilometra dolgega odseka Lenart - Spodnja Senarska, odsek Spodnja Senarska – Cogetinci v dolžini 10,1 kilometra ter 11,6-kilometrski odsek Cogetinci - Vučja vas) bo predanih prometu predvidoma do konca oktobra letos (skupaj s čelno cestninsko postajo Dragotinci na odseku avtoceste med Cogetinci in Vučjo vasjo), ko bo za promet odprt tudi celoten, več kot 80 kilometrov dolg pomurski avtocestni krak med Mariborom in Pincami (A 5), z odcepom hitre ceste do Dolge vasi. Kakor je znano, je bil prvi odsek pomurske avtoceste, med Pesnico in Lenartom (11 kilometrov) predan prometu 30. maja letos, odsek med Vučjo vasjo in Beltinci (11,2 kilometra) pa je bil zgrajen in predan prometu v letih 2002 in 2003.

DARS d.d. je od začetka uresničevanja Nacionalnega programa izgradnje avtocest v Republiki Sloveniji (NPIA) v letu 1994 do vključno 19. avgusta letos predal prometu skupno 436,7 kilometra avtocest, hitrih cest in drugih cest iz NPIA, od tega v letošnjem letu 59 kilometrov (poleg 34-kilometrskega odseka Beltinci Pince z odcepom hitre ceste do Dolge vasi še dolenjski avtocestni odsek Lešnica – Kronovo v dolžini 5,5 kilometra, odsek med Pesnica in priključkom Lenart na pomurski avtocesti, skupne dolžine 11 kilometrov, del navezave avtocestnega sistema na Luko Koper, v dolžini 3,1 kilometra, ter 5,5 kilometra dolg odsek Šentvid - Koseze). Sicer pa bo v letošnjem letu prometu predanih skupno približno 90 kilometrov avtocest, hitrih cest in drugih cest iz NPIA. Do konca leta poleg manjkajočih približno 27 kilometrov pomurske avtoceste še gorenjski odsek med Vrbo in Peračico (10 kilometrov), zaradi pritožb v zvezi z oddajo del elektro-strojne opreme predorov Barnica in Tabor na hitri cesti prek Rebernic (Razdrto – Vipava) pa bo približno 9 kilometrov te hitre ceste predanih prometu predvidoma v začetku prihodnjega leta.

 

 

 

 

Nazaj