Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Promet bo stekel po novozgrajenih 20 kilometrih pomurske avtoceste

13.08.2008

 


Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS d.d.) bo predvidoma v četrtek, 14. avgusta 2008, predvidoma v dopoldanskih urah predala prometu novozgrajeni, 17,4 kilometra dolg odsek štiripasovne avtoceste med Beltinci in Lendavo in 2,8 kilometra dolg odcep hitre ceste med Lendavo in mejnim prehodom Dolga vas. Preostali, 13,7 kilometra dolg odsek avtoceste med Lendavo in Pincami na meji z Madžarsko bo prometu predan 19. avgusta. Prebivalce pomurskih mest in vasi bodo nove cestne povezave razbremenile velikokrat tudi neznosnega tovornega prometa, ki ogroža varnost in okolje.

Odsek avtoceste Beltinci - Lendava se prične v Lipovcih na koncu že zgrajenega odseka Vučja vas - Beltinci in se prek razcepa Dolga vas nadaljuje v odsek Lendava - Pince, ki sega vse do madžarske meje. Skupaj z odsekoma avtoceste med Beltinci in Lendavo ter Lendavo in Pincami in odsekom hitre ceste na mejni prehod Dolga vas bo na slovenski strani prometu do 19. avgusta predanih prometu 34 kilometrov nove štiripasovne ceste v Pomurju, ki se bo v Pincah navezala na madžarsko avtocesto Letenye – Pince/Tornyiszentmiklos (M 70), skupaj z že zgrajenim odsekom med Vučjo vasjo in Beltinci pa bo vzpostavljena neprekinjena, 45-kilometrska avtocestna povezava od Vučje vasi do meje z Madžarsko.

Investicijska vrednost avtocestnega odseka Beltinci – Lendava znaša 116,46 milijona evrov, investicijska vrednost avtocestnega odseka Lendava – Pince z odsekom hitre ceste do mejnega prehoda Dolga vas pa je 142,31 milijona evrov. V teh vrednostih so poleg gradbenih del med drugim zaobjeti projektiranje, odkupi zemljišč in objektov in stroški pogodbenega nadzornega inženirja.

DARS d.d. je letos prejel tudi odločbo Evropske komisije o dodelitvi sredstev iz Kohezijskega sklada za avtocestni projekt Beltinci – Lendava, in sicer v višini 41.625.250 evrov.

Avtocestni odsek Beltinci – Lendava so začeli graditi v letu 2006. Na njem sta dva priključka, Gančani in Turnišče, ter med drugimi objekti skupno deset nadvozov in devet mostov. Na odseku je tudi obojestransko počivališče Dolinsko.

Na avtocesti med Lendavo in Pincami, ki so jo začeli prav tako graditi pred dvema letoma, so razcep Lendava ter priključka Lendava in Pince, na odseku hitre ceste do mejnega prehoda Dolga vas pa priključek Dolga vas. Na avtocesti Lendava – Pince ter na hitri cesti je med drugim en viadukt (183 metrov), deset nadvozov, 18 mostov ter dva podvoza.

DARS d.d. bo 19. avgusta 2008 začel cestniniti tudi do tedaj zgrajeno pomursko avtocesto (Maribor – Lenart in Vučja vas – Murska Sobota – Lendava (Pince)), in sicer na začasni cestninski postaji na avtocestnem počivališču Dolinsko na odseku avtoceste Beltinci - Lendava. Cestnina bo znašala 6,70 EUR za tretji cestninski razred in 9,80 EUR za četrti cestninski razred.

V času, ko je cestnina znižana (nočni čas med 22. in 6. uro, v noči s ponedeljka na torek do noči s četrtka na petek v obdobju med 1. julijem in 31. avgustom ter med 15. decembrom in 5. januarjem), pa bo cestnina znašala za tretji cestninski razred 6,10 EUR in za četrti 8,80 EUR.

Za vožnjo po avtocestnem odseku med Beltinci in Lendavo bo skupaj z odcepom hitre ceste do Dolge vasi od četrtka, 14. avgusta dalje, ko bo stekel promet, obvezna uporaba vinjete za osebna in druga vozila do 3,5 tone.

Preostalih, približno 20 kilometrov še nezgrajenih kilometrov avtoceste med Spodnjo Senarsko in Vučjo vasjo, bo predanih prometu predvidoma do konca oktobra letos, ko bo za promet odprt tudi celoten, skoraj 90 kilometrov dolg pomurski avtocestni krak med Mariborom in Pincami (A 5), z odcepom hitre ceste do Dolge vasi. Kakor je znano, je bil prvi odsek pomurske avtoceste, med Pesnico in Lenartom (11 kilometrov) predan prometu 30. maja letos, odsek med Vučjo vasjo in Beltinci (11,2 kilometra) pa je bil zgrajen in predan prometu v letih 2002 in 2003.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Nazaj