Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Vožnja v neurju in toči

Ob neurju in toči je ustavljanje na avtocesti ali hitri cesti, v predorih ali pod nadvozi izredno nevarno. Nekateri vozniki ob neurju na avtocesti svoja vozila še vedno ustavljajo v predorih, na odstavnih pasovih, obračajo ali izstopajo iz vozila, s tem pa ogrožajo tako sebe kakor tudi druge udeležence v prometu. Voznik lahko ustavi svoje vozilo na parkirnih prostorih počivališč, nikakor pa ne na odstavnih pasovih ali celo na vozišču. 

Med neurjem priporočamo posebej previdno vožnjo. Vozniki naj hitrost vožnje prilagodijo razmeram in se izključijo iz prometa na prvem primernem mestu, to sta na primer počivališče ali izvoz. Ko je promet gostejši, se pogosto zgodi, da vozilo, ki prehiteva vozilo pred sabo, vozi z manjšo hitrostjo od dovoljene. Vozniki, ki vozijo za takšnim vozilom, naj bodo strpni in pazijo na ustrezno varnostno razdaljo. Uporaba zvočnih in svetlobnih signalov pa je dovoljena le, kadar je ogrožen voznik sam ali kdo drug. 

Motoriste opozarjamo, da so vozne razmere v določenih obdobjih leta večkrat nepredvidljive. Upoštevajo naj, da močan dež, nalivi in toča na vozišče lahko nanesejo naplavine, ki z vozišča navadno niso takoj odstranjene. Temu ustrezno naj zato prilagodijo način in hitrost vožnje. 

Zmotno pa je tudi prepričanje nekaterih voznikov, da lahko v lepem vremenu vozijo hitreje. Če so bili pozimi in še spomladi bolj previdni in pozorni zaradi snega, poledice in megle, pridobijo v lepem vremenu in na suhih cestah lažen občutek varnosti, zato vozijo hitreje in bolj agresivno. Vsem udeležencem v cestnem prometu zato svetujemo, naj prilagodijo hitrost vožnje ne le veljavnim omejitvam, temveč tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter lastnostim in stanju ceste.

Nazaj