Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Nasveti za varen prevoz prtljage

 

Pred odhodom na počitnice morate v avto zložiti tudi vso potrebno prtljago. Količina prtljage med počitnicami pomeni tudi svojevrstno tegobo, ki se je velja lotiti pravilno. Ni pomembno samo, kako boste v avto spravili vso prtljago, predvsem morate poskrbeti, kako jo boste pravilno zavarovali. Nepravilno zavarovana prtljaga je namreč lahko že ob sicer nedolžnem trku smrtonosno nevarna za potnike. Pred začetkom zlaganja prtljage morate zato misliti tudi na njih – predvsem tiste na zadnjih sedežih.

Zlaganja prtljage ali tovora v avtomobil se morate lotiti sistematično. To pomeni, da morate imeti vso prtljago pripravljeno in že okvirno razporejeno glede na velikost oz. težo.

Težje predmete, kar običajno pomeni tudi večje, zložite na dno prtljažnika, takoj za zadnjo klop, na njih pa naknadno zložite ostale, lažje kose prtljage. Načeloma naj prtljaga ne sega prek višine zadnjih sedežev, če pa že ne gre drugače, naj bodo tam res najlažji predmeti, nikakor pa ne predmeti z ostrimi robovi ali veliko težo, saj lahko v primeru trka potnikom povzročijo hude poškodbe.

V strešni prtljažnik zlagajte prtljago po enakem principu – težje na dno, lažje na vrh, pri tem pa obvezno upoštevajte navodila proizvajalca tako prtljažnika, kot tudi avtomobila, glede obremenitve. Količina prtljage v strešnem prtljažniku naj bo takšna, da ga ne bo potrebno zapirati na silo. V primeru zapiranja na silo, lahko poškodujete tečaje ali ključavnice, prav tako pa se lahko zgodi, da spoj pokrova prtljažnika ne bo zadostno tesnil in bo zato v primeru dežja prepuščal vodo.

 


Nasveti za varen prevoz prtljage:

 • Zadnjo klop prevračajte oziroma podirajte le takrat, ko je to nujno potrebno, saj klop predstavlja varovalno pregrado med prtljažnikom in potniško kabino,
 • tovora nikoli ne položite prosto v prtljažnik – vedno ga naslonite na naslonjalo zadnje klopi,
 • če je mogoče, za pritrditev uporabite varnostne pasove v avtu,
 • varnostne pasove na zadnji klopi pripnite ob klop, tudi če zadaj ni potnikov,
 • uporabljajte pritrdilne prstane v prtljažniku,
 • v avtu imejte vedno pritrdilne trakove,
 • drobne kose prtljage pospravite v škatle,
 • ostre in daljše kose prtljage zavijte v odejo,
 • pazite na pravilno razporeditev teže; težje predmete vedno položite na dno prtljažnika, predmete, ki tehtajo več kot 25 kg pa po možnosti ne polagajte na mesta za potniki,
 • ne preobremenite avtomobila (največja dovoljena obremenitev oz. masa je navedena v knjižici s tehničnimi podatki),
 • posebno težke predmete položite v prostor za noge sovoznika – če je sedež seveda nezaseden.
Nazaj