Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Redno vzdržujemo avtoceste in hitre ceste

Za vas vzdržujemo 624,9 kilometra avtocest in hitrih cest, 143,4 kilometra priključkov, 22,3 kilometra razcepov in 40,8 kilometra drugih cest. Zaradi vse večjih prometnih obremenitev, staranja zgrajenih avtocest in dograjevanja avtocestnega omrežja postaja tudi obseg potrebnih vzdrževalnih del vse večji.

Vzdrževalna dela opravljajo delavci DARS d.d. (popravilo jeklene varnostne ograje, pranje smerne signalizacije, košnja trave, manjša krpanja vozišča …), delovna zapora pa v teh primerih traja običajno dan ali dva. Terminsko niso določena oz. napovedana in se izvajajo glede na dejanske potrebe, včasih pa so tudi nujna in jih je potrebno izvesti takoj.

Naši sodelavci, vzdrževalci avtocest opravljajo več kot 120 različnih del - podnevi in ponoči in v vseh vremenskih razmerah. Skupaj tako na leto opravimo več kot 845.000 ur vzdrževanja, da lahko vaša vožnja poteka kar najbolj udobno.

Vzpostavljanje prevoznosti

Na avtocestah in hitrih cestah zagotavljamo prevoznost 24 na dan na vsaj enem prometnem pasu.

Nadzor nad stanjem

Z rednimi in izrednimi pregledi cest in obcestnih objektov načrtujemo izvajanje potrebnih vzdrževalnih del.

Ohranjanje AC in HC v dobrem stanju

Z obnovitvenimi deli periodično skrbimo za največjo možno varnost in zaščito vozišča, objektov in okolja.

Letno vzdrževanje


Naše letno vzdrževanje avtocest in hitrih cest vključuje redne, izredne in občasne preglede, čiščenje vozišč, obcestnih prostorov, znakov, parkirišč in objektov, košnjo trave, skrb za vegetacijo ter popravilo vozišč, bankin in varovalnih ograj.


VEČ

Nočno vzdrževanje


Na odsekih avtocest in hitrih cest, kjer delovne zapore najbolj vplivajo na pretočnost prometa, izvajamo čiščenje vozišča, ograj, drenaž in prometne opreme, izdelavo talnih označb, košnjo, postavitev in odstranitev signalizacije ponoči.


VEČ

Zimsko vzdrževanje


Ob pojavu snega, poledice ali žledu poskrbimo za pripravljalna dela pred nastopom zimske službe, nadzor nad stanjem prevoznosti, odstranjevanje snega na vozišča, posipanje vozišč, signalizacijo ter redno obveščanje javnosti o stanju in prevoznosti cest.


VEČ

Zavarovanje prizorišča nesreče

Če obstanete s pokvarjenim avtomobilom na odstavnem pasu, bo največkrat naša dežurna ekipa prva pri vas in s signalizacijo ustrezno zavarovala vas in vaše vozilo. Ob nesrečah pa naši delavci v oranžnih odsevnih jopičih pogosto z ramo ob rami pomagajo reševati življenja skupaj z gasilci in reševalci. S svojim znanjem in opremo zavarujemo kraj nesreče pred novimi naleti.

VEČ

Avtocestne baze

Vzdrževalna dela izvajajo naši delavci, nameščeni v avtocestnih bazah Postojna, Slovenske Konjice, Ljubljana, Hrušica, Maribor, Kozina, Vransko, Novo mesto, Murska Sobota in izpostavah Logatec, Vipava, Bertoki, Dob, Drnovo, Podtabor in Ptuj. Vsaka baza vzdržuje svoj odsek avtocestne mreže.

 

ACB Kozina

Od priključka Senožeče do priključka Izola, MMP Škofije in MMP Fernetiči.

ACB Postojna

Od priključka Brezovica do priključka Senožeče in od razcepa Nanosa do MMP Vrtojba.

ACB Ljubljana

Ljubljanski avtocestni obroč do priključkov Brezovica, Trebnje zahod, Domžale in Vodice.

ACB Hrušica

Od priključka Vodice do vključno predor Karavanke.

ACB Novo mesto

Od priključka Trebnje zahod do MMP Obrežje.

ACB Vransko

Od priključka Domžale do priključka Arja vas.

ACB Slovenske Konjice

Od priključka Arja vas do razcepa Slivnica

ACB Maribor

Od MMP Šentilj do razcepa Slivnica, od razcepa Dragučova do priključka Cerkvenjak in od razcepa Slivnica do razcepa Draženci, od rondoja Pesnica do priključka Maribor Vzhod (Ptujska cesta).

ACB Murska Sobota

od priključka Cerkvenjak do vključno rondoja Dolga vas in MMP Pince.