Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

A2 Karavanke - Obrežje

Avtocesta A2 Karavanke - Obrežje povezuje Gorenjsko z osrednjo Slovenijo oziroma glavnim mestom Ljubljano ter poteka naprej v smeri proti jugovzhodu oziroma Dolenjski. Ta smer je povezava iz Avstrije (Karavanški predor) na enem kraku ter s Hrvaško na drugem kraku (mejni prehod Obrežje) in je sestavni del X. evropskega prometnega koridorja oziroma TEN omrežja (TransEuropean Network, transevropsko prometno omrežje). V času izvajanja naj bi bilo predvidoma zgrajenih 113 kilometrov manjkajočih odsekov. 

 

  • Gorenjski avtocestni krak sega pa od predora Karavanke do razcepa Koseze v Ljubljani. Načrtovan je bil v skupni dolžini 69,8 km. Od tega je bilo do leta 2008 že zgrajenih dokončanih in predanih prometu vseh skoraj 70 kilometrov gorenjskega avtocestnega kraka med Karavankami in Ljubljano, z izjemo polovice 2,4 kilometra dolgega vozišča avtoceste med Peračico in Podtaborom. Rekonstrukcija je bila na tem odseku zaradi treh viaduktov tehnično zahtevna, odsek pa je bil predan prometu v letu 2011.
  • Dolenjski avtocestni krak povezuje Ljubljano z Dolenjsko oziroma z mejnim prehodom Obrežje (Hrvaška).  Dolenjski avtocestni krak (Ljubljana (Malence) - Obrežje) je, potem ko je bil dograjen sredi leta 2010, dolg 105 km. 

Ponikve - Hrastje

O sofinanciranju  
Naziv operacije: Avtocesta A2; Bič–Hrastje: Odsek Ponikve - Hrastje
Naziv upravičenca: Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji, DARS d.d., Ulica XIV. divizije 4, SI-3000 Celje
Višina skupnih stroškov operacije in višina javnih virov financiranja: Celotni stroški projekta znašajo 95 milijonov evrov, višina prispevka EU skupnosti (Kohezijski sklad) pa 34 milijonov evrov
Začetek in konec operacije: 2007–2010 
Kontakt za informacije o izvajanju operacije: Komuniciranje, 01/300-99-20, pr@dars.si
Dolžina: 7,2 km

 

   

 

 

 

Uredbo o državnem lokacijskem načrtu za avtocesto na odseku Ponikve - Hrastje je Vlada Republike Slovenije sprejela 27. julija 2006. Odsek avtoceste Ponikve - Hrastje je zadnji dograjen odsek avtoceste na potezu od Karavank do Obrežja in poteka od vzhodnega dela mesta Trebnje do Hrastja, to je do meje med občinama Mirna Peč in Mestno občino Novo mesto. Na zahodu se odsek navezuje na avtocestni odsek Pluska-Ponikve, na vzhodu pa na odsek Hrastje-Lešnica. Odsek je zgrajen kot avtocesta z dvema voznima pasovoma in odstavnim pasom v vsaki smeri ter vmesnim ločilnim pasom, z normalnim prečnim profilom 26,6 metra.

Zgrajen bo še priključek Mirna Peč s 3,285 km dolgo priključno, to je novo regionalno cesto, ki bo navezovala naselje Mirna Peč na avtocestno omrežje. Na njej bo zgrajen pokriti vkop dolžine 141 m in podvoz za železnico. Na avtocesti bo zgrajeno tudi počivališče »Grm«.

Zgrajena sta viadukta Dole dolžine 307 m, 4 podvozi in 1 nadvoz, kot tudi protihrupni ukrepi, zadrževalniki, več lokalnih cest in gozdnih poti ter prestavitve drugih komunalnih vodov.

 Prospekt.pdf

Opomba: Prospekt je narejen na podlagi sprejetega državnega lokacijskega načrta (DLN), zato lahko dejansko stanje odstopa od podatkov v prospektu.