Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Prometne informacije

H4 , Nova Gorica - Razdrto: Delo
Delo
H4, Nova Gorica - Razdrto, uvoz Šempeter v smeri Razdrtega, dela, popolna zapora.
H4 , Nova Gorica - Razdrto: Delo
Delo
H4, Nova Gorica - Razdrto, izvoz Šempeter v smeri Razdrtega, dela, popolna zapora.
H6 , Izola - Koper: Delo
Delo
H6, Izola - Koper, izvoz Semedela v smeri Ljubljane, dela, popolna zapora.
A5 , Pince - Maribor: Delo
Delo
A5, Pince - Maribor, razcep Dragučova iz smeri Lendave, dela, zaprt vozni pas.
H4 , Razdrto - Nova Gorica: Delo
Delo
H4, Razdrto - Nova Gorica, priključek Šempeter - prehod Vrtojba v smeri Vrtojbe, Italije, dela, promet poteka po enem voznem pasu v vsako smer.
A5 , Maribor - Pince: Ovire
Ovire
A5, Maribor - Pince, počivališče Dolinsko v smeri Lendave, zaprto počivališče, do 28. 2. 2023.
A2-E61, Ljubljana - Karavanke: Delo
Delo
A2, Ljubljana - Karavanke, počivališče Lipce v smeri Karavank, Avstrije, dela, zaprto počivališče.
A2-E61, Karavanke - Ljubljana: Ovire
Ovire
A2, Karavanke - Ljubljana, počivališče Povodje v smeri Ljubljane, zaprto počivališče.
A1-E57, Ljubljana - Maribor: Delo
Delo
A1, Ljubljana - Maribor, počivališče Zima v smeri Maribora, dela, zaprto počivališče.
A1-E57, Maribor - Ljubljana: Delo
Delo
A1, Maribor - Ljubljana, počivališče Polskava v smeri Ljubljane, dela, zaprto počivališče.
A4-E59, Gruškovje (Hrvaška) - Maribor: Delo
Delo
A4, Gruškovje (Hrvaška) - Maribor, prehod Gruškovje - predor Log v smeri Maribora, dela, oviran promet, preureditev parkirnih prostorov za prodajo vinjet.
H4 , Razdrto - Nova Gorica: Delo
Delo
H4, Razdrto - Nova Gorica, pred priključkom Šempeter v smeri Vrtojbe, Italije, dela, zaprt prehitevalni pas.
H4 , Nova Gorica - Razdrto: Delo
Delo
H4, Nova Gorica - Razdrto, prehod Vrtojba - priključek Šempeter v smeri Razdrtega, dela, promet poteka po enem voznem pasu v vsako smer.
H3 , Ljubljana - severna obvoznica: Delo
Delo
H3, Ljubljana - severna obvoznica, razcep Zadobrova iz smeri Novih Jarš proti Zaloški, dela, promet poteka po enem pasu.
H3 , Ljubljana - severna obvoznica: Delo
Delo
H3, Ljubljana - severna obvoznica, priključek Ljubljana Nove Jarše - razcep Zadobrova v smeri Zadobrove, dela, promet poteka po dveh zoženih pasovih.
H3 , Ljubljana - severna obvoznica: Delo
Delo
H3, Ljubljana - severna obvoznica, izvoz Ljubljana Nove Jarše iz smeri Zadobrove, dela, popolna zapora.
H3 , Ljubljana - severna obvoznica: Delo
Delo
H3, Ljubljana - severna obvoznica, uvoz Ljubljana Nove Jarše v smeri Zadobrove, dela, oviran promet.

Napoved prometa in obnovitvenih del

V juliju pričakujemo močno povečan promet iz smeri Avstrije proti Primorski in mejnim prehodom s Hrvaško. Povečan promet pričakujemo tudi v obratni smeri, predvsem ob koncih tedna. Voznikom svetujemo, da pred odhodom preverijo stanje na cestah ter se na pot odpravijo spočiti, z veliko mero strpnosti in dovolj osvežilne brezalkoholne pijače. Od ponedeljka popoldne bo na severni ljubljanski obvoznici H3 zaprt izvoz Nove Jarše (Šmartinska cesta) iz smeri Zadobrove (Štajerske).
V jesenskem času se tako vremenske razmere hitro spreminjajo (megla, dež, nizke temperature, občasen veter), z njimi pa se spreminjajo tudi razmere na vozišču. Voznikom priporočamo, naj upoštevajo prometno signalizacijo, vzdržujejo varnostno razdaljo in vožnjo prilagodijo razmeram na cesti.
Jesenski čas izkoriščamo predvsem za dela na primorski avtocesti, ki je kljub veliki gostoti prometa skozi celotno leto, v tem času manj obremenjena kot v času poletnih počitnic. Ker se tudi vremensko obeta lep konec tedna, voznikom priporočamo, da pred odhodom na pot preverijo stanje na cestah in ob morebitni gneči izberejo eno od alternativnih poti.
Na severni ljubljanski obvoznici pri priključku Celovška cesta poteka urgentna sanacija vozišča zaradi poškodb med močnim deževjem. Dela v trojanskih predorih v smeri Štajerske so zaključena, ta mesec sledijo še v smeri Ljubljane, zaradi česar bo promet skozi predore v nočnem času potekal po enem pasu.
Konec tega tedna bo zaprt odsek štajerske avtoceste med Vranskim in Blagovico proti Ljubljani, obvoz bo urejen po vzporedni državni cesti. Delovne zapore bodo prihodnje dni tudi na štajerski avtocesti med Celjem in Žalcem proti Ljubljani ter med Slovensko Bistrico in Framom, na primorski avtocesti med Postojno in Razdrtim proti Kopru, v Ljubljani med Brodom in Šmartnim proti Kranju in na dolenjski avtocesti med Trebnjem in Bičem proti Ljubljani.
Na vipavski hitri cesti H4 bodo na delu odseka med Selom in Vogrskim v ponedeljek, 12. aprila 2021, stekla obnovitvena dela. Zaradi ureditve začasne prometne ureditve bo odsek hitre ceste H4 zaprt v obe smeri, tako proti Ajdovščini (Ljubljani) kot tudi proti Novi Gorici (Italiji), od sobote, 10. aprila 2021, od 5. ure do nedelje, 11. aprila 2021, do 20. ure.
Do sredine naslednjega tedna je zaradi velikonočnih praznikov pričakovati povečan promet iz Avstrije proti mejnim prehodom s Hrvaško. Zaradi protikoronskih ukrepov so možne čakalne dobe na kontrolnih točkah pri prehajanju mej. V času obnove predora Golovec in priključka Letališka cesta je zlasti med prometnimi konicami pričakovati povečan promet na celotni ljubljanski obvoznici.
V ponedeljek, 22. marca 2021, bo stekla rekonstrukcija priključka Letališka cesta (Industrijska cona Moste – BTC) na vzhodni ljubljanski obvoznici A1. Dela bodo potekala predvidoma do 24. junija letos. Družba DARS želi uporabnikom avtocest s čim manj motnjami prometa zagotoviti čim več obnovljenih odsekov. Zato je rekonstrukcijo priključka združila z obnovo predora Golovec.
Od petka zvečer do ponedeljka zjutraj bo zaprta štajerska avtocesta med Vranskim in Blagovico proti Ljubljani, obvoz bo urejen po vzporedni državni cesti. Na gorenjski avtocesti med Brezjem in priključkom Kranj zahod promet v obeh smereh poteka po dveh zoženih pasovih.
Po lanski preplastitvi smernega vozišča gorenjske avtoceste med priključkoma Kranj zahod in Brezje proti Jesenicam sledi letos še preplastitev druge polovice avtoceste, v smeri proti Ljubljani. Gradbena dela bodo stekla predvidoma v ponedeljek, 7. septembra 2020. Promet bo med deli še vedno potekal po dveh, sicer zoženih pasovih v vsako smer vožnje.
Obnova zahodne cevi predora Golovec na ljubljanskem avtocestnem obroču je zaključena uspešno in v predvidenem roku. Skozi obnovljeno in varnejšo cev bo promet iz smeri Štajerske proti Dolenjski sproščen že danes zvečer. Uporabnikom predora se zahvaljujemo za strpnost in potrpežljivost med obnovitvenimi deli.
Na hitri cesti H4 skozi Vipavsko dolino se na delu odseka med Selom in Vogrskim začenja obsežnejša obnova vozišča, ki bo trajala predvidoma do konca novembra letos.
V nedeljo, 5. julija 2020, popoldne bodo stekla pripravljalna dela za obnovo 11,2 km smernih vozišč pomurske avtoceste na odseku med Mursko Soboto in Turniščem. Poleg avtoceste bodo obnovljeni tudi objekti na njej ter priključka Murska Sobota in Lipovci. Štirimesečna gradbena dela bodo stekla v ponedeljek, 6. julija 2020.
Zaradi prenove predora Golovec pričakujemo velike zastoje predvsem v začetku prihodnjega tedna, od vključno ponedeljka, 15. junija 2020, dalje, ko bo zahodna cev zaprta prvi delovni dan. Med zaprtjem ene cevi in ureditvijo dvosmernega prometa po drugi cevi bo veljala prepoved vožnje skozi predor za vsa vozila nad 3,5 tone največje dovoljene mase.
Konec tedna bodo stekla pripravljalna dela za preplastitev 7,7 km cestišča na odseku dolenjske avtoceste A2 med Drnovim in Brežicami. Predvidoma 15. junija 2020 se bo polovica avtoceste (smerno vozišče proti Obrežju) zaprla za promet, ki bo preusmerjen na drugo polovico avtoceste, kjer bo urejen po enem pasu v vsako smer vožnje.
V ponedeljek, 18. 5., se pričnejo pripravljalna dela za obnovo predora Golovec, ki bodo potekala pod prometom, vendar le po dveh pasovih v vsako smer vožnje. 12. junija sledi popolna zapora zahodne predorske cevi, ki bo trajala predvidoma do 16. avgusta, in preusmeritev celotnega prometa skozi drugo cev.
V družbi DARS načrtujemo, da bomo v okviru investicijskega obnavljanja vozišč letos obnovili odseke smernih vozišč avtocest in hitrih cest v skupni razdalji 49 kilometrov in dodatno še 11 kilometrov v okviru rekonstrukcije odsekov zaradi odstranitve preostalih cestninskih postaj in preureditve območij, skupno torej 60 kilometrov smernih vozišč avtocest in hitrih cest.
Zaradi preureditve območja nekdanje cestninske postaje Nanos, vzpostavitve prečnega profila hitre ceste, ki bo namesto 40 km/h omogočal hitrost vožnje 80 km/h, kolikor je omejitev hitrosti v razcepu, ter obnove vseh štirih krakov razcepa Nanos bodo potrebne popolne zapore na območju stičišča avtoceste A1 in vipavske hitre ceste H4.
Vsakoletne izkušnje kažejo, da je še posebej julija in avgusta na avtocestnem odseku med Mariborom in mednarodnim mejnim prehodom Gruškovje izredno povečan promet. Že nekaj let so prometno izredno obremenjene zlasti sobote v juliju in avgustu.
Pred poletno turistično sezono objavljamo informacije o predvidenih delih in zaporah na avtocestnem omrežju, večjih obnovitvenih delih do konca poletja, rušenju cestninskih postaj in poletnih prometnih konicah ter nasvete za uporabnike avtocest in hitrih cest.
V petek in soboto je pričakovati visoko gostoto prometa predvsem od Avstrije proti slovenskemu in hrvaškemu primorju. Začenjajo se šolske počitnice na Madžarskem in Hrvaškem. Podobne zgostitve prometa v obratni smeri pričakujemo v nedeljo, predvsem v popoldanskem času.
Konec tedna je pričakovati povečan promet iz urbanih središč proti turističnim krajem ter v predvsem v nedeljo popoldan v obratni smeri. V soboto, 9. junija 2018, bo zaradi popravila vozišča promet na odseku dolenjske avtoceste med Višjo Goro in Grosupljem proti Ljubljani urejen samo po enem pasu. Od petka, 8. junija 2018, do torka, 12. junija 2018, pa bo na primorski avtocesti zaradi preplastitve popolna zapora priključka Postojna, obvoz bo urejen preko priključka Razdrto. Med 8. in 10. junijem 2018 bo zaradi kolesarske dirke Maraton Franja večje število cestnih zapor.
Konec tedna pričakujemo nekoliko povečan promet iz urbanih središč proti turističnim krajem, v nedeljo pa v obratni smeri. Opozarjamo, da bo predor Šentvid iz smeri Kranja proti Ljubljani zaprt neprekinjeno od petka zvečer do ponedeljka zgodaj zjutraj. V nedeljo pa bo na primorski avtocesti med Brezovico in Logatcem proti Kopru več delovnih zapor, predvsem zaradi krpanja udarnih jam na vozišču. Kljub temu, da je ob nedeljah najmanj prometa, je pričakovati tudi zastoje. Od sobote zvečer do nedelje popoldne bo popolna zapora odseka štajerske avtoceste med Blagovico in Vranskim proti Mariboru, in sicer zaradi nujne sanacije vozišča v predoru Jasovnik.
Predvidoma v ponedeljek, 9. aprila 2018, bo pričetek postavitve zapore na odseku gorenjske avtoceste A2 med priključkoma Jesenice zahod (Hrušica) in Jesenice vzhod (Lipce). Zaradi sanacije viaduktov Podmežakla 1 in Podmežakla 2 bo predvidoma do začetka junija zaprto smerno vozišče avtoceste proti Ljubljani, promet pa bo na razdalji 3,5 km urejen le po drugi polovici avtoceste, po enem pasu v vsako smer vožnje.
Izvajalci del bodo, potem ko se je zaključila zimska služba na avtocestah in hitrih cestah, še v tem mesecu nadaljevali obnovo viadukta Ravbarkomanda na primorski avtocesti ter vozišča na vipavski hitri cesti. Najprej pa je načrtovana postavitev delovne zapore na delu zadnje tretjine dolenjskega avtocestnega kraka. Udeležence v prometu bo o začetku postavitve delovnih zapor obveščal Prometno-informacijski center (PIC).
Obsežna obnova odseka primorske avtoceste med Uncem in Postojno z viaduktom Ravbarkomanda se bo jutri, 12. oktobra, prevesila v peto fazo del, ki bo predvidoma trajala do konca tega meseca. Prestavitev delovne zapore bo opravljena v noči s srede, 11. oktobra 2017, na četrtek, 12. oktobra 2017, ko bo predvidoma od 21. ure zvečer do 5. ure zjutraj promet tako proti Ljubljani kot proti Kopru urejen zgolj po enem pasu.
Na odseku A2 gorenjske avtoceste med priključkoma Jesenice zahod (Hrušica) in Jesenice vzhod (Lipce) bo med 11. septembrom 2017 in predvidoma sredino novembra 2017 na smernem vozišču proti Ljubljani postavljena popolna zapora. Ves promet se bo preusmeril na sosednje smerno vozišče, kjer bo potekal dvosmerni promet po dveh zoženih prometnih pasovih širine 3,30 m.
Na odseku gorenjske avtoceste A2 med priključkoma Hrušica (Jesenice zahod) in Lipce (Jesenice vzhod) bo v skladu z letošnjim načrtom investicijskega vzdrževanja obnovljenih približno pet kilometrov vozišča v smeri proti Ljubljani. Delavci bodo v okviru pripravljalnih del, predvidoma od 4. do 11. septembra, najprej uredili prehode prek sredinskega ločilnega pasu. Zato bo v smeri proti Ljubljani postavljena stalna zapora prehitevalnega pasu v dolžini približno 3,5 km, v smeri proti Avstriji pa se bodo delovne zapore prehitevalnega pasu postavljale dnevno.
V okviru obsežnejših obnovitvenih del, ki od začetka junija potekajo na odseku primorske avtoceste med Uncem in Postojno, bo v noči na četrtek, 10. avgusta, delno spremenjena prometna ureditev. Na odseku med Uncem in Postojno bo promet od četrtka zjutraj še vedno urejen po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje, vendar le po polovici avtoceste, saj bo smerno vozišče proti Ljubljani na razdalji približno štirih kilometrov zaprto zaradi obnove.

Naključen prikaz kamer

A5, Maribor - Pince, Pernica

A5, Maribor - Pince, Pernica, vrtljiva kamera

A3, Fernetiči - razcep Gabrk, Sežana zahod

A3, Fernetiči - razcep Gabrk, Sežana zahod

A2/E61, Ljubljana - severna obvoznica, Ljubljana (Dunajska - Celovška)

H3, Ljubljana - severna obvoznica, Ljubljana (Dunajska - Celovška)

A2/E70, Karavanke - Obrežje, priključek Kronovo

A2/E70, Ljubljana - Obrežje, priključek Kronovo, pogled proti Obrežju

A1/E57, Šentilj - Maribor, Pesnica I

A1/E57, Šentilj - Maribor, Pesnica I, pogled proti Mariboru

H4, Razdrto - Vrtojba, pokriti vkop Rebrnice II

H4, Razdrto - Vrtojba, pokriti vkop Rebrnice II

Počivališča

Izkoristite pestro servisno in gostinsko ponudbo počivališč ter naberite moči za varno nadaljevanje vožnje.

VEČ

Spoznajte avtoceste in hitre ceste po Sloveniji.

Zgodovina gradnje


Predstavljamo vam zgodovino gradnje gradbenih odsekov avtocest, hitrih cest in drugih državnih cest ali občinskih cest, ki so bile zgrajene ali rekonstruirane do vključno leta 2017, in sicer:

Do leta 1994 je bilo  zgrajeno naslednje:

  • štiripasovne avtoceste in hitre ceste: 146,6 km
  • dvopasovne avtoceste: 59,1 km

Od leta 1994 do danes je bilo zgrajenih skupno  540 km avtocest in hitrih cest ter drugih javnih cest skladno z nacionalnim avtocestnim programom.

 


VEČ

Stik z nami

Cestnina

Na matičnih DarsGo servisih vam nudimo vse informacije v zvezi s plačevanjem cestnine.

VEČ

Prometne informacije 24/7

Prometni informacijski center 24 ur na dan in vse dni v tednu obvešča uporabnike slovenskih avtocest, hitrih cest in drugih državnih cest o razmerah na cestah in prometu na njih.

VEČ

Informacije medijem

Zavedamo se, kako pomembno je, da medijem in drugim zainteresiranim javnostim pravočasno in korektno sporočamo informacije, ki zadevajo našo družbo.

VEČ