Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Sprememba pogojev za izredne prevoze skozi predor Karavanke

22.05.2019
Družba DARS kot upravljavec slovenskih avtocest in hitrih cest ter Asfinag sta kot upravljavca predora Karavanke z namenom zagotavljanja čim višje ravni prometne varnosti sprejela spremenjene pogoje izvajanja izrednih prevozov skozi predor Karavanke. Izredni prevozi namreč v enocevnem predoru predstavljajo prometnovarnostno tveganje, kar velja zlasti za vozila širših in/ali višjih dimenzij. Da ne bi prihajalo do nevarnih srečanj z vozili, ki vozijo v nasprotni smeri, in da se preprečijo morebitne poškodbe cestne infrastrukture, se lahko izredni prevozi izvedejo le s pridobljenim ustreznim dovoljenjem za izredni prevoz.
 
 
Vozila širine med 3,01 in 3,50 m ter višine največ 4,4 m se morajo ustaviti na označenem mestu za cestninsko postajo Hrušica, njihov voznik pa mora prižgati smerne utripalke ter poklicati upravljavca (kontaktni podatki so v spodaj obljavljenem Obrazcu), ki bo preveril stanje prometa v predoru in stanje predora. Če so dani pogoji za nadaljevanje vožnje, bo upravljavec (DARS oziroma Asfinag) v predoru aktiviral utripajoče LED smernike in semaforje, kar bo predstavljajo opozorilo nasproti vozečim vozilom udeležencem v predoru, naj bodo bolj previdni. Upravljavec bo vozniku po telefonu sporočil, da lahko nadaljuje vožnjo skozi predor. Če bo prevoz začasno zadržan, pa bo voznika informiral o razlogih za to (na primer morebitni drugi izredni ali nevarni prevozi v predoru).
 
Izredne prevoze, ki so širši od 3,51 m, je možno skozi predor izvesti le pod pogojem, da se predorska cev popolnoma zapre za ostale udeležence v prometu. Zapiranje predora je organizacijsko gledano težja naloga, zato sta se oba upravljavca dogovorila, da jih bosta izvajala le v vnaprej določenih terminih. Zaradi kakovosti takšnega izvajanja izrednih prevozov mora izvajalec izpolniti Obrazec za prijavo prevoza skozi predor Karavanke in ga vsaj 24 ur pred nameravanim prevozom posredovati obema odgovornima nadzornima centroma (na družbah DARS in Asfinag). V obrazcu mora navesti dejanske podatke, vezane na vozilo in termin nameravane vožnje skozi predor, ter navesti dejanske podatke dimenzije vozila oziroma tovora. Upravljavca bosta ob ustreznih pogojih prevoz dovolila, v primeru neustreznih dimenzij vozila oziroma tovora, pa prevoza ne bosta dovolila. Izredni prevoz večjih gabaritov (nad 3,5 m širine) mora pred vstopom v predor prav tako počakati na označenem mestu za cestninsko postajo Hrušica.
 
Termini, ko bodo lahko izvedeni prevozi večjih gabaritov: 
  • prevozi iz Slovenije proti Avstriji se bodo izvajali v ponedeljek ob 0.00, 9.00 in 23.00 uri, od torka do petka pa ob 9.00 in 23.00 uri;
  • prevozi iz Avstrije proti Sloveniji se bodo izvajali vsak dan ob 1.00 in 20.00 uri ter v soboto ponoči ob 1.00 uri.
 
V praksi to pomeni, da bodo izredni prevozi večjih gabaritov (opisano kot primer prevoza v smeri Avstrije) v torek pričeli vožnjo skozi predor ob 9. uri le, če bo prevoznik pravočasno (24 ur prej) oddal obrazec in bodo podani pogoji, da do prevoza sploh pride. Če se s pričetkom vožnje zamudi, bo možno zapeljati v predor v naslednjem določenem terminu (zvečer ob 23. uri). V vmesnem času izrednih prevozov ni možno izvajati. Termini v smeri vožnje Avstrija–Slovenija so prilagojeni pogojem prevozov izrednih prevozov v ostalih predorih v Avstriji. Kontaktni podatki, kamor je treba posredovati obrazec, so razvidni iz Obrazca za prijavo prevoza skozi predor Karavanke. Izdajatelj dovoljenj za izredne prevoze bo obrazec priložil k dovoljenju za izredni prevoz.
 
 
 
 
 
Nazaj