Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Sistem DarsGo

DarsGo je sodoben elektronski cestninski sistem v prostem prometnem toku, ki velja za vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone.

Cestninjenje se izvaja s pomočjo posebne naprave DarsGo, ki mora biti nameščena v vozilu. Celotno omrežje avtocest in hitrih cest v skupni razdalji 623 km je razdeljeno na 128 cestninskih odsekov. Na vsakem odseku je nad avtocesto cestninski portal, skozi katerega pelje vozilo. Portal med prehodom zazna napravo DarsGo v vozilu, kar je osnova za obračun cestnine za prevoženi odsek. Cestnina se tako zaračuna popolnoma samodejno in na podlagi prevožene razdalje.

Cestnina se plačuje za vsak cestninski odsek, ki ga vozilo prevozil. Njena višina je odvisna od dolžine posameznega odseka in značilnosti vozila, kot sta število osi in EURO-emisijski razred vozila. Smernice za načrtovanje in vzpostavitev sistema DarsGo v Republiki Sloveniji so v dokumenti pristojnih evropskih in državnih organov, glavne usmeritve pa so zapisane v Zakonu o cestninjenju.

Vse v zvezi s cestninjenjem v sistemu DarsGo lahko uredite na:

www.darsgo.si

R2 - prvi cestninski razred

Motorna vozila z dvema osema, katerih največja dovoljena masa presega 3.500 kg


Cena/km v EUR brez DDV: 0,185346
R3 - drugi cestninski razred

Motorna vozila s tremi osmi, katerih največja dovoljena masa presega 3.500 kg, in skupine vozil s tremi osmi, katerih največja dovoljena masa vlečnega vozila presega 3.500 kg


Cena/km v EUR brez DDV: 0,205940
R4 - tretji cestninski razred

Motorna vozila z več kakor tremi osmi, katerih največja dovoljena masa presega 3.500 kg, in skupine vozil z več kakor tremi osmi, katerih največja dovoljena masa vlečnega vozila presega 3.500 kg


Cena/km v EUR brez DDV: 0,428356

DarsGo servisi

V primeru kakršnihkoli vprašanj oziroma nejasnosti v zvezi s plačevanjem cestnine na cestninskih cestah pokličite naš klicni center. 

Matični DarsGo servisi
Ljubljana, Obrežje, Fernetiči, Gruškovje, Hrušica

01 518 83 50
info@darsgo.si

Povezave do pomembnejših dokumentov s področja cestnine:

Dokumenti s področja cestninjenja