Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Storitev avtovleke

Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji, DARS d. d., je skladno z Zakonom o cestah (ZCes-1) in Zakonom o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) kot upravljavec avtocest in hitrih cest v Republiki Sloveniji dolžna odstraniti vse ovire z avtocest in hitrih cest, med katere sodijo tudi okvarjena, poškodovana ali zapuščena vozila, ter s tem zagotoviti varen pretok prometa.

V določenih primerih, ko pokvarjena oz. ustavljena osebna vozila, ki obstanejo na odstavnem pasu cestišča ali v odstavni niši, bistveno ne ogrožajo ostalih udeležencev v prometu, bo prvenstveno za odvoz vozila lahko še naprej poskrbel voznik vozila s klicem asistenčne ali druge avtovleke po svoji izbiri (lastna organizacija odvoza). Vozilo mora biti v primeru odstranitve v lastni organizaciji odstranjeno z avtoceste ali hitre ceste v dveh urah, sicer ga bo na stroške voznika odstranil upravljavec avtoceste. Če voznik nima možnosti izvedbe odvoza vozila v lastni organizaciji, bo odvoz njegovega vozila prav tako organiziran s strani upravljavca avtoceste (klic na 1970).

 

Cenik:  Cenik storitve avtovleke.pdf ( kB)

Izvajanje storitev odstranjevanja ovir z avtocest in hitrih cest, pomoči na cesti in dela z avtodvigali je razdeljeno na pet teritorialnih sklopov – območij nadzornih centrov DARS:
 

  • sklop št. 1 – Regionalni nadzorni center Kozina: AMZS d. d., Asistence Coris d. o. o., Avtovleka Jerneja Kopitar s. p.;
  • sklop št. 2 – Regionalni nadzorni center Ljubljana: AMZS d. d., Asistence Coris d. o. o., Avtovleka Jerneja Kopitar s. p.;
  • sklop št. 3 – Nadzorni center Hrušica: AMZS d. d., Junik-M d. o. o.;
  • sklop št. 4 – Regionalni nadzorni center Vransko: AMZS d. d., Enes Draganović s. p., Žonta d. o. o.;
  • sklop št. 5 – Regionalni nadzorni center Slovenske Konjice: AMZS d. d., Avtovleka KUK d. o. o., Enes Draganović s. p.

Izbrane izvajalce za posamezen sklop bo DARS enakovredno obravnaval oz. angažiral po točno določenem zaporedju.

Pogodbeni izvajalci morajo dosledno spoštovati cenik z določenimi najvišjimi cenami storitev odstranjevanja ovir.

 

Pogodbeni izvajalci storitve odstranjevanja ovir z avtocest in hitrih cest, pomoči na cesti in dela z avtodvigali opravljajo z vozili z oznako (nalepko zunaj) POGODBENIK DARS.

Na vseh petih sklopih so izbrani izvajalci storitve dolžni zagotavljati 24-urno dosegljivost vseh 365 dni v letu. Odzivni čas od sprejeta klica s strani nadzornega centra DARS do prihoda izvajalca na kraj dogodka je omejen do 45 minut za vozila do 3,5 tone največje dovoljene mase (NDM) in do 90 minut za vozila nad 3,5 tone NDM. Izjema je predor Karavanke, za katerega mora ponudnik zagotavljati odzivni čas 25 minut za vozila do 3,5 tone NDM in 25 minut nad 3,5 tone NDM.

Pogodbeno razmerje z izbranimi izvajalci je sklenjeno za časovno obdobje pet let, oziroma do spremembe zakonodaje, ki bo zahtevala drugačno ureditev, oziroma do izbire koncesionarja za izvajanje storitev, ki so bili predmet javnega poziva – odvisno od tega, katera od treh navedenih možnosti bo nastopila prej.

V družbi DARS smo kot upravljavec avtocest in hitrih cest skladno s predpisi dolžni zagotavljati pogoje za varen potek prometa, zato moramo poskrbeti za odvoze vozil. Če vozilo ovira cestni promet in je ogrožena prometna varnost ostalih udeležencev v prometu, je potrebno takšno vozilo takoj odstraniti, torej ga umakniti z voznih površin. Pri odvozu vozil največji problem predstavljajo tovorna vozila, avtobusi in kombinirana vozila, saj so zaradi teže in dimenzij pogoji reševanja bistveno težji, kot pri osebnih vozilih. Zato je pravočasna organizacija ustrezne pomoči še posebej pomembna.

 

V primeru, ko potrebujete pomoč in je potrebno oviro takoj odstraniti z avtoceste, pokličite Prometno-informacijski center (PIC), na kratko telefonsko številko 1970.