Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Obremenjenost cest

Zelo obremenjene ceste so tiste, na katerih znaša povprečni letni dnevni promet (PLDP) več kot 50 odstotkov ocenjene zmogljivosti za določeno kategorijo ceste, pri dani urni distribuciji prometa. Ocenjene zmogljivosti in mejne vrednosti PLDP za določanje obremenjenosti so naslednje: 

Kategorije cest Kapaciteta cest Mejna obremenjenost
avtoceste in hitre ceste 66.000 vozil na dan 33.000 vozil na dan
glavne ceste 30.000 vozil na dan 15.000 vozil na dan
regionalne ceste 20.000 vozil na dan 10.000 vozil na dan

 

Pri cestah, kjer je obseg prometa blizu zmogljivosti ceste, je zelo verjetno, da pride do zastojev ob prometnih konicah. Posebej je potrebno izpostaviti ceste višjega ranga, ki se navežejo na ceste nižjega ranga. Velika verjetnost zastojev je tako v primeru, ko je PLDP na avtocesti višji od zmogljivosti glavne ali regionalne ceste, na katero se ta avtocesta naveže. 

Na naših avtocestah je največ prometa na zahodni ljubljanski obvoznici (A2, Koseze–Kozarje), saj ga v letu 2016 v povprečju na letni ravni prevozilo skoraj 75.000 vozil na dan. Za primerjavo: eden od manj prometno obremenjenih je na primer odsek avtoceste A3 med razcepom Gabrk in Sežano, ki ga dnevno v povprečju prevozi nekaj več kot 12.000 vozil, kar je le približno 3000 več, kot se jih v povprečju na letni ravni vsak dan zapelje prek avtocestnega priključka Postojna v smeri Ljubljane.

Morda vas zanima

Upravljanje s prometom

VEČ
Upravljanje z infrastrutkturo

VEČ
Upravljanje s prometno varnostjo

VEČ