Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Izvajanje obnovitvenih del

Obnovitvena dela pomenijo večje posege v voziščne konstrukcije in objekte na avtocestah. Takšna dela, ki jih za naročnika DARS d.d. opravljajo izvajalci, izbrani v postopkih javnega naročanja, tudi ne gre enačiti z rednimi vzdrževalnimi deli, ki jih opravljajo delavci DARS d.d.. 

 

Obnovitvena dela na avtocestnem omrežju


Z vedno večjimi prometnimi obremenitvami, staranjem zgrajenih avtocest in dograjevanjem avtocestnega omrežja, raste tudi obseg potrebnih obnovitvenih del. Žal izvedba teh del, s katerimi se zagotavlja normalna prometna varnost in sočasno podaljšuje življenjska doba avtocest, vpliva na pretočnost prometa.

Obnovitvena dela na premostitvenih objektih


Gre predvsem za dela v predorih ali na premostitvenih objektih, v največji meri pa obsegajo sanacije posameznih konstrukcijskih elementov, vozišča na objektih, sanacijo ali dograditev hidroizolacije, odvodnjavanja z objekta, sanacijo predorskih oblog, opornih in podpornih konstrukcij, sanacije ali zamenjve cestnih naprav in ureditev na objektih, popravila ali zamenjave ležišč, členkov in dilatacij, prenove antikorozivne zaščite jeklenih konstrukcij, prenove površinske zaščite betonskih konstrukcij in podobno.  

Večje obnove avtocest v letu 2018

Če želimo, da bodo naše avtoceste in hitre ceste varne in udobne tudi pri vožnji z višjo hitrostjo, jih moramo redno vzdrževati in obnavljati.

Pri večjih delih investicijskega vzdrževanja avtocestnega omrežja gre za obsežnejša obnovitvena dela, ki jih DARS d.d. oddaja gradbenim podjetjem prek postopkov javnega naročanja. V letošnjem letu so predvidene naslednje večje obnove.

 

Primorska avtocesta, A1

V začetku letošnje pomladi oz. ko bodo dovoljevale vremenske razmere, je predvideno nadaljevanje del na viaduktu Ravbarkomanda. Zaprt bo objekt v smeri proti Ljubljani, promet bo na razdalji približno 1 km urejen po dveh zoženih pasovih po lani obnovljenem viaduktu.

Izvedena bo tudi preplastitev vozišča na razcepu Nanos (A1/H4), ter na primorski avtocesti A1 na priključku Logatec.

Preberi več

Vipavska hitra cesta, H4

Spomladi se bodo nadaljevala tudi dela na vipavski hitri cesti, kjer bo izvajalec del obnovil približno 8 km vozišča na obeh polovicah hitre ceste, na odseku Vipava-Ajdovščina-Selo. Promet bo tako, kot ob lanski obnovi, urejen po polovici hitre ceste dvosmerno, po enem pasu v vsako smer vožnje.

Gledano iz smeri Vipave se bo obnova pričela približno dva kilometra pred priključkom Ajdovščina in potekala do stika, kjer se je zaključila lanska obnova (velja za obe polovici hitre ceste).

Preberi več

Gorenjska avtocesta, A2

Nadaljevala se bodo dela na odseku gorenjske avtoceste Hrušica–Lipce, kjer bomo tudi uredili še viadukta Podmežakla 1 in 2. Promet bo tako kot ob lanski obnovi urejen po polovici avtoceste dvosmerno, po enem pasu v vsako smer vožnje.

Izvedena bo tudi preplastitev približno poldrugi km vozišča gorenjske avtoceste A2 med Torovim in Vodicami (smerno vozišče proti Ljubljani) ter priključka Vodice v tej smeri.

Preberi več

Dolenjska avtocesta, A2

Načrtovana je preplastitev približno 6 kilometrov dolgega odseka dolenjske avtoceste A2 Grosuplje–Ivančna Gorica (v smeri Novega mesta) ter preplastitev približno 7 km dolgega avtocestnega odseka A2 Dobruška vas–Drnovo (obe smeri).

Slednji odsek je bil načrtovan za preplastitev že v lanski jeseni, a je bil postopek oddaje javnega naročila pravnomočno zaključen pozno jeseni in pogodba z izvajalcem sklenjena v začetku decembra.

Preberi več

Odstranitev čelnih cestninskih postaj

V letu 2018 bodo odstranjene in preurejene čelne cestninske postaje Log, Torovo, Hrušica, Nanos, Dane, Drnovo, Vransko, Tepanje in stranske cestninske postaje Vrhnika, Logatec, Unec, Postojna, Razdrto, Krško in Slovenske Konjice.

Na cestninski postaji Hrušica bo preurejen le plato oz. ploščad cestninske postaje, cestninske kabine ostanejo, ker se bo tam tudi po uvedbi elektronskega cestninjenja za težka vozila DarsGo s 1. aprilom letos še vedno plačevala predornina za osebna vozila. Razpis za rušitev in preureditev preostalih cestninskih postaj (šest čelnih in 12 stranskih) je načrtovan za drugo polovico leta, predvidoma jeseni, izvedba pa v letu 2019.

Preberi več