Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Upravljamo učinkovito in odgovorno do okolja

Z upravljanjem skrbimo za pretočnost prometa ter uporabnikom zagotavljamo največjo možno varnost in udobje pri vožnji po slovenskih avtocestah in hitrih cestah.

Zaradi vse večjih prometnih obremenitev, vremenskih vplivov in tehnoloških nadgradenj avtocestni sistem potrebuje vestnega upravljavca, ki učinkovito gospodari z zemljišči, vozišči, objekti in napravami ter hkrati skrbi za varovanje okolja.

24 ur na dan spremljamo in vodimo promet na avtocestah in hitrih cestah, pri čemer sodelujemo tudi s sosednjimi državami. Skrbimo za povečanje prometne varnosti ter s pomočjo Prometno-informacijskega centra uporabnike avtocest in državnih cest obveščamo o stanju na cestah.

Z upravljanjem zagotavljamo trajnost in funkcionalnost infrastrukture, naprav in telekomunikacij. Pri tem se trudimo povečevati zadovoljstvo voznikov ter zmanjševati zastoje in število prometnih nesreč. Naš cilj je tudi povečevanje pretočnosti in zmanjševanje škodljivih vplivov na okolje.

 

Upravljanje s prometom


Naša glavna odgovornost je zagotavljanje varnega in pretočnega prometa na slovenskih avtocestah in hitrih cestah. Izvajamo učinkovit nadzor prometa, pravočasno obveščamo javnost o izrednih dogodkih in nudimo vso potrebno podporo intervencijam. Usklajeno sodelujemo z vsemi službami znotraj družbe DARS d.d., gasilci, policisti, reševalci in drugimi intervencijskimi službami ter nadzornimi centri iz sosednih držav.


VEČ

Upravljanje s prometno varnostjo


Oddelek celovito načrtuje, izvaja in spremlja projekte ter aktivnosti družbe DARS d.d., ki vplivajo na prometno varnost uporabnikov naših avtocest. Prometni strokovnjaki so vsak dan aktivni na področju analiziranja prometne varnosti, priprave in izvedbe projektov ter spremljanja stanja prometne varnosti. 


VEČ

Upravljanje z infrastrukturo


Skrbimo za nemoteno delovanje in trajnost prometne infrastrukture, pretočnost, zaščito pred hrupom, varnost avtocest ter varstvo okolja. Zato izvajamo redne, občasne in nujne preglede objektov ter preglede cestnega omrežja. Vodimo nakupe in vzdrževanje opreme za izvajanje meritev in nadzor cest ter pripravljamo smernice za strokovno-razvojne strateške nadgradnje in obnove.


VEČ

Prometne obremenitve


Že od leta 1954 redno spremljamo prometne obremenitve cestnih odsekov, izvajamo analizo prometnih gibanj in na podlagi izsledkov načrtujemo ukrepe, ki jih je potrebno izvesti na cestnem omrežju. Podatke o prometnih obremenitvah avtocest zbiramo z avtomatskimi števci, ki štejejo promet v obe smeri, in glede na vrste vozil na izbranih lokacijah.


VEČ