Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

V Ljubljani je 23. aprila 2024 v organizaciji DARS potekal dogodek »DARS – Avtocesta prihodnosti«, ki sta se ga udeležili tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. Predstavili smo najmodernejši avtocestni sistem z revolucionarnimi novostmi na področju digitalizacije avtocest v Sloveniji.

Dogodek je pudarjal zavedanje vpliva digitalizacije na hitrejši razvoj. Proces digitalizacije poteka na več ravneh, med najbolj naprednimi digitalnimi projekti, ki jih DARS razvija v okviru evropske platforme C-Roads, pa je uvajanje kooperativnih inteligentnih transportnih sistemov za prenos informacij v realnem času. To so sistemi, ki temeljijo na komunikacijah infrastruktura–vozilo in vozilo–infrastruktura ter lahko zelo povečajo varnost prometa, izboljšajo mobilnost ter predvsem zmanjšajo škodljive izpuste.

Predstavljen je bil sistem C-ITS, ki omogoča neposredno komuniciranje avtocestne infrastrukture z vozilom in obratno, aplikacija Promet+, priprava infrastrukture za preizkušanje asistenčnih sistemov za avtonomno vožnjo ter upravljanje hitrosti in sekcijsko merjenje hitrosti. Vse našteto pripomore k večji pretočnosti in varnosti na slovenskih avtocestah.

V družbi DARS bomo izkoristili razvojni potencial digitalizacije avtocest, se razvijali in prenašali naše znanje tudi na druge upravljavce cest.