Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Dejavnosti in opravila rednega zimskega vzdrževanja

Pozimi na avtocestah nastanejo izjemni pogoji, predvsem ob sneženju, poledici, sodri in žledu. V tem času je vzdrževanje izjemno pomembno, saj je sicer lahko ogroženo normalno odvijanje prometa.

V zimskem obdobju, ki praviloma traja od 15. novembra tekočega leta do 15. marca naslednjega leta, ceste vzdržujemo skladno z izvedbenim programom zimske službe. Ta program pred zimskim obdobjem pripravi izvajalec rednega vzdrževanja in ga posreduje pristojnemu Ministrstvu za promet in Ministrstvu za notranje zadeve.

Priprava na zimsko obdobje

Pred nastopom zimske službe pripravimo mehanizacijo, prometno signalizacijo, snežne kole in posipni material, namestimo naprave in uredimo zaščito pred snežnimi zameti.

Odstranjevanje snega na vozišču

Prevoznost je zagotovljena, če višina snega na avtocestah in hitrih cestah ne presega 10 cm, promet pa je možen z uporabo zimske opreme vozil.

Posipanje cest in posipni materiali

Za odstranjevanje snega uporabljamo sol, mokro soljenje (mešanico soli in raztopine klorida) in mokri posip.

Plužne skupine in obhodni časi pluženja

Plužne skupine bodo v primeru snežnih padavin dela izvajala neprekinjeno, obhodni čas plužne skupine je do dve uri. Na kritičnih odsekih, kjer so daljši in bolj strmi klanci, je predvideni obhodni čas plužne skupine krajši, po potrebi tudi do ene ure.

Postojnsko območje in vrhniški klanec sta glede na prometne obremenitve in neugodne vremenske vplive še posebej občutljiva. Opravljanje zimske službe je v takih razmerah zahtevnejše. Na omenjenih odsekih bo v času močnejšega sneženja imel DARS d.d. prisotno vsaj eno vozilo za potrebe sprotnega izvlečenja zaustavljenih oz. zdrsnjenih vozil. Za celoten avtocestni sistem imamo pripravljenih 54 plužnih skupin (v vsaki sta vsaj dve vozili) in 20 plužnih enot (po eno vozilo).

Preberi več

Izločanje tovornih vozil v zimski službi

Vsako zimsko sezono poskrbimo za stalna in označena mesta za izločanje na avtocestah in hitrih cestah v upravljanju DARS d. d.. Pri tem sodelujemo tudi s Policijo.

Pravočasno in redno obveščanje

S terena javljamo informacije o stanju in prevoznosti avtocest in hitrih cest ter o voznih razmerah na cestah, ki so uporabnikom na voljo preko Prometno-informacijskega centra za državne ceste (PIC), medijev, spletnih portalov, …

Nadzor nad stanjem prevoznosti

Tudi ob izjemnih zimskih razmerah in pojavih nenehno pregledujemo stanje in naredimo vse, da zagotavljamo čim boljšo prevoznost.

Aktivnosti po koncu zimske službe

Po koncu zimskega obdobja odstranimo dopolnilni prometno signalizacijo ter poskrbimo za pregled in čiščenje vozišč.

Morda vas zanima

Letno vzdrževanje
Izvajamo redne, izredne in občasne preglede, čistimo vozišča, obcestne prostore, znake, parkirišča in objekte; skrbimo tudi za vegetacijo.

VEČ
Nočno vzdrževanje
Na odsekih avtocest in hitrih cest, kjer delovne zapore najbolj vplivajo na pretočnost prometa, izvajamo vzdrževanje ponoči. Večinoma so to nujna dela na avtocestnem kraku A1.

VEČ
Zavarovanje prizorišča nesreče
Na prizorišče nesreče pridemo vedno med prvimi, pomagajo reševati življenja in s svojim znanjem, izkušnjami in opremo zavarujemo mesto pred novimi naleti.

VEČ