Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Cestninski sistem

S cestnino v celoti financiramo upravljanje in vzdrževanje avtocestnega omrežja.

Cestnina zagotavlja tudi stalen, stabilen in dolgoročen vir za odplačilo posojil, ki smo jih najeli za zgraditev avtocest in njihovo obnovo.

Uporabniki avtocest in hitrih cest v Sloveniji imajo na voljo dva načina plačevanja cestnine glede na kategorijo vozila, ki omogočata cestninjenje brez ustavljanja, zato je njihova pot hitrejša, varnejša, udobnejša ter okolju prijaznejša.

Za osebna vozila oziroma vsa vozila do 3,5 tone največje dovoljene mase je od 1. julija 2008 v veljavi vinjetni sistem, ločeno se plačuje zgolj vožnja skozi slovensko-avstrijski predor Karavanke. Vinjeta omogoča časovni zakup uporabe avtocest in hitrih cest ter ni vezana na prevožene kilometre.

Za vozila nad 3,5 tone največje dovoljene mase je od 1. aprila 2018 v veljavi elektronsko cestninjenje v prostem prometnem toku, poimenovano DarsGo. Dotrajan sistem cestninjenja prek cestninskih postaj smo zamenjali s sodobnim mikrovalovnim sistemom, ki težka vozila cestnini s pomočjo portalov nad avtocestami in hitrimi cestami.

Sistem DarsGo

DarsGo je sodoben elektronski cestninski sistem v prostem prometnem toku za vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone.

www.darsgo.si

Cestninski sistemi v Sloveniji

Vinjetni sistem


Vinjetni cestninski sistem je namenjen vozilom, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kg, ne glede na največjo maso priklopnega vozila. Za uporabo cestninskih cest je obvezen nakup elektronske vinjete. 


VEČ

Sistem DarsGo


Za vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3.500 kg, je višina cestnine za km prevozne razdalje določena s sklepom Vlade RS. Cestnina je določena za posamezne odseke cestninskih cest ter za posamezen cestninski oz. emisijski razred.


VEČ

Predor Karavanke


Višina predornine za cestni predor Karavanke je Vlada Republike Slovenije določi z Uredbo o cestnini za uporabo cestnega predora Karavanke. Cestni predor Karavanke je izvzet iz plačevanja cestnine glede na emisijski razred EURO.


VEČ

V nadaljevanju so zbrane povezave do pomembnejših dokumentov s področja cestninjenja:

Dokumenti s področja cestninjenja