Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Informacija s seje Nadzornega sveta DARS d.d.

25.11.2011
Nadzorni svet DARS d.d. je na včerajšnji redni seji med drugim obravnaval poslovanje družbe v prvih devetih mesecih letošnjega leta. Ustvarjeni čisti dobiček v obdobju januar-september 2011 presega načrtovano vrednost za osem odstotkov.

Prihodki so bili v prvih devetih mesecih letos tri odstotke višji od načrtovanih, v primerjavi z enakim lanskim obdobjem pa so bili višji za pet odstotkov. Na rast so vplivali zlasti prihodki od cestnin. Ti predstavljajo pretežni del vseh prihodkov družbe in so se v prvih devetih mesecih letos povečali za štiri odstotke v primerjavi z enakim obdobjem lani. Pri tem so bili prihodki od vinjet višji za pet odstotkov, prihodki od cestnin tovornega prometa pa za tri odstotke glede na prvo devetmesečje lani.

Odhodki družbe so bili v prvih devetih mesecih letošnjega leta za dva odstotka nad načrtovanimi, medtem ko presegajo lanske v enakem obdobju za osem odstotkov. Na rast odhodkov so vplivali predvsem odpisi vrednosti – amortizacija. Družba je namreč v letošnjem letu povečala amortizacijske stopnje in s tem vplivala na rast odhodkov iz tega naslova.

Nadzorniki DARS d.d. so obravnavali tudi osnutek Poslovnega načrta DARS d.d. za leto 2012 in upravi naložili, da ga do naslednje seje nadzornega sveta dopolni. Seznanili so se tudi z aktivnostmi na projektu graditve predora Markovec na hitri cesti med Koprom in Izolo.

V okviru včerajšnje, 32. redne seje so izdali upravi družbe predhodno soglasje k sklenitvi Pogodbe o izvajanju naročila na podlagi 4. člena novega zakona o DARS d.d. (ZDARS-1), ki je začel veljati konec lanskega leta. Vlada RS je na seji 10. novembra 2011 sprejela sklep, da država sklene z DARS d.d. omenjeno pogodbo in aneks za leto 2011. Pogodba podrobneje ureja splošna razmerja med strankama, ki z ZDARS-1 niso izrecno urejena, ter v prilogi vsebuje podroben opis posameznih nalog. Predvideno je, da se za vsako koledarsko leto sklene aneks k pogodbi, v katerem se uredi obseg naročila za posamezno koledarsko leto z izrecno navedenimi avtocestnimi odseki, na katerih se bodo posamezne naloge opravljale, ter najvišja vrednost tako določenega naročila. V aneksu za leto 2011 so tako določeni avtocestni odseki, na katerih je DARS d.d. v letu 2011 opravljal naloge umeščanja v prostor in pridobivanja zemljišč, ter vrednost naročila. V letošnjem letu je DARS d.d. opravljal vse navedene naloge v skladu z veljavno pogodbo o naročilu iz leta 2004 in novim zakonom o DARS d.d., obseg naročila pa je sproti usklajeval s prometnim ministrstvom.

Nadzorni svet je v skladu s statutom DARS d.d., po katerem daje upravi družbe predhodno soglasje k poslom, katerih vrednost presega 2,5 milijona evrov, v okviru izvedbe postopka oddaje javnega naročila po odprtem postopku soglašal tudi z izborom dobavitelja goriv in kuriv (neosvinčenega motornega bencina, ekstra lahkega kurilnega olja, dizelskega goriva in utekočinjenega naftnega plina). Na javni razpis so pravočasno prispele ponudbe štirih dobaviteljev.




Nazaj