Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Informacija s seje Nadzornega sveta DARS d.d.

27.01.2011
Nadzorni svet DARS d.d. se je na včerajšnji redni seji seznanil z analizo poslovanja družbe v obdobju januar - november 2010. DARS d.d. je v prvih enajstih mesecih lanskega leta posloval uspešno.

V tem obdobju je bilo realizirano za 293 milijonov evrov prihodkov, kar je 17 odstotkov več od načrtovanih. V primerjavi z enakim predlanskim obdobjem so bili ustvarjeni prihodki višji ravno tako za 17 odstotkov. Na rast so vplivali predvsem prihodki od cestnin, ki so predstavljali 92 odstotkov vseh prihodkov družbe.

Odhodki družbe so v prvih enajstih mesecih 2010 znašali 281,7 milijona evrov, kar je 16 odstotkov nad načrtovano vrednostjo. V primerjavi z realiziranimi odhodki v prvih enajstih mesecih 2009 so bili višji za 19 odstotkov. Na zvišanje odhodkov je vplivalo predvsem povečanje koncesijske dajatve. Ta predstavlja nekaj več kot 70 odstotkov vseh odhodkov.

Čisti dobiček je bil v obravnavanem obdobju v primerjavi z načrtovanim višji za petino. Nadzorni svet je poslovanje družbe DARS d.d. v obdobju januar – november 2010 ocenil kot uspešno.

Nadzorniki DARS d.d. so v nadaljevanju seje obravnavali Poslovni načrt DARS d.d. za leto 2011 in upravi naložili, da ga do naslednje seje nadzornega sveta dopolni.

Seznanili so se tudi z informacijo v zvezi s pripravo odzivnega poročila na revizijsko poročilo Računskega sodišča RS »Izplačilo odškodnine in gradnja nadvoza nad AC odsekom Pluska-Ponikve št. 321-3/2010/57 z dne 14.12.2010.« Nadzorniki DARS d.d. so potrdili način predlaganih aktivnosti in roke za njihovo izvedbo.

Ob tem so poudarili, da je Komisija DZ za nadzor javnih financ primer »Kovačič« obravnavala bistveno prezgodaj. Nadzorni svet DARS d.d. je k obravnavi tega problema zelo odgovorno pristopil takoj po prejemu poročila. Zadnja seja nadzornega sveta je bila 14. decembra 2010, poročilo Računskega sodišča RS je DARS d.d. prejel 15. decembra 2010, zato ga nadzorni svet takrat še ni mogel obravnavati. Že dan pozneje, 16. decembra 2010, je bilo poročilo posredovano vsem članom nadzornega sveta, ki so zaradi njegove zahtevnosti potrebovali tudi nekaj časa za njegovo preučitev.

Nadzorni svet je upravi naložil, da pripravi ustrezne dokumente in načrt aktivnosti, ki so bili obravnavani na včerajšnji seji. Prav tako so nadzorniki DARS d.d. upravi naložili izdelavo podrobnega poročila o primeru »Kovačič«. V pregled dokumentacije in pripravo odzivnega poročila bosta vključena tudi notranja revizija in revizijska komisija nadzornega sveta, po potrebi bo izvedena tudi zunanja neodvisna pravna presoja. Računsko sodišče je za izvedbo popravljalnih ukrepov in pripravo odzivnega poročila dalo rok 90 dni, to je do 15. marca 2011, in nadzorni svet bo ta rok vsekakor spoštoval.

Nadzorniki DARS d.d. so se med drugim seznanili tudi s poročilom o stanju in reševanju problematike na projektu Markovec.

Nazaj