Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

DARS d.d. prejel sklepe vlade o razrešitvi štirih članov uprave in imenovanju začasne predsednice uprave

14.09.2009
DARS d.d. je danes prejel sklepe Vlade RS o razrešitvi mag. Tomislava Nemca s položaja predsednika uprave DARS d.d., dr. Žana Jana Oplotnika s položaja namestnika predsednika uprave DARS d.d. ter Aleša Hojsa in Boštjana Riglerja s položajev članov uprave DARS d.d.; vsi so bili s položajev razrešeni z dnem 10.9.2009. DARS d.d. je obenem prejel sklep Vlade RS o imenovanju Mateje Duhovnik za začasno predsednico uprave DARS d.d. z dnem 10.9.2009, in sicer do imenovanja predsednika uprave DARS d.d. oziroma največ za tri mesece od izdaje te odločbe. V času, ko opravlja funkcijo začasne predsednice uprave družbe DARS d.d., imenovana ne sme opravljati svoje funkcije in pooblastil v nadzornem svetu družbe. 

Vlada RS je sklepe sprejela na podlagi 9. člena Zakona o družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji, šestega odstavka 21. člena zakona o Vladi Republike Slovenije in drugega odstavka 273. člena Zakona o gospodarskih družbah ter na predlog ministra za promet, na 43. redni seji 10.9.2009.

V obrazložitvi sklepa je Vlada RS med drugim zapisala, da je v 9. členu Zakona o družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji določeno, da upravo družbe imenuje in razrešuje Vlada RS. V prvem odstavku 30. člena Statuta DARS d.d. je določeno, da nadzorni svet družbe predlaga v imenovanje in razrešitev člane uprave družbe.

Nadzorni svet DARS d.d. je na seji 2. septembra 2009 sklenil, da se je seznanil s sporazumi o razvezi pogodbe o zaposlitvi za predsednika uprave mag. Tomislava Nemca (z odločbo Vlade RS z dne 25.10.2007 je bil imenovan za mandatno dobo petih let), namestnika predsednika uprave prof. dr. Žana Jana Oplotnika (z odločbo Vlade RS z dne 25.10.2007 je bil imenovan za mandatno dobo petih let) ter člana uprave Boštjana Riglerja (z odločbo Vlade RS z dne 25.10.2007 je bil imenovan za mandatno dobo petih let) in Aleša Hojsa (z odločbo Vlade RS z dne 12.1.2006 je bil imenovan za mandatno dobo petih let). Zato je Vladi RS predlagal, da navedene razreši z njihovih funkcij v upravi družbe DARS d.d. ter da funkcijo predsednice uprave DARS d.d. v skladu z 2. odstavkom 273. člena ZGD-1 začasno prevzame predsednica nadzornega sveta DARS d.d. Mateja Duhovnik.

Na podlagi tega je minister za promet podal predlog Vladi RS, da se Mateja Duhovnik z 10. septembrom 2009 imenuje za začasno predsednico uprave DARS d.d.. V skladu z določili zakona o gospodarskih družbah pa je tudi drugi del izreka odločbe, ki določa, da v času izvajanja funkcije predsednice uprave družbe imenovana ne more izvajati tudi svoje funkcije v nadzornem svetu družbe, še piše v obrazložitvi sklepa Vlade RS.
Nazaj