Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

V primeru megle: zmanjšajte hitrost, prižgite meglenke in povečajte varnostno razdaljo

09.10.2018

Zopet je obdobje možnosti nastanka megle, ki se pojavlja v pasovih in na kratki razdalji zelo spreminja vidljivost. Zaradi zmanjšane vidljivosti v megli vedno znova prihaja do nesreč zaradi naleta. Številni vozniki ne upoštevajo zadostne varnostne razdalje, zato zlasti ob megli velja upoštevati naslednje napotke:

1. prilagodite hitrost,

2. prižgite meglenke in

3. povečajte varnostno razdaljo.

 

 

 

Kako v družbi DARS d.d. opozarjamo na meglo?

 

Nadzorniki prometa v nadzornih centrih spremljajo stanje na avtocestah prek videokamer in informacij delavcev - vzdrževalcev avtocest na terenu, prav tako operaterji v Prometno-informacijskem centru pridobivajo informacije neposredno od uporabnikov avtocest.

 

V DARS d.d. sisteme redno nadgrajujemo, zagotavljamo njihovo delovanje in vzpostavljamo nove. Tako smo na Golem vrhu, na Ravbarkomandi, pred Celjem, Dramljami in Tepanjem ter pred predorom Markovec namestili spremenljivo signalizacijo, ki uporabnike obvešča in opozarja na meglo, burjo in druge izredne dogodke.

 

Uporabniki lahko opozorila na meglo spremljajo preko prometnih informacij na radiu, portalov spremenljive prometno informativne signalizacije, spletne strani www.promet.si, avtomatskega telefonskega odzivnika o stanju na avtocestah: 080 22 44.

 

Kako pravilno voziti v megli?

  • Zmanjšajte hitrost in jo prilagodite razmeram na cesti. Pri vidljivosti do 50 metrov vozite največ 50 km/h.
  • Ohranjajte zadostno varnostno razdaljo.
  • Ne uporabljajte dolgih luči. Premočna luč se v megli namreč odbija in lahko povzroči še slabšo vidljivost.
  • Prižgite zadnje meglenke. V gosti megli je pomembno, da vidite in ste vidni. Zadnje meglenke služijo za boljšo orientacijo voznikov za vami. Če se vidljivost izboljša, ugasnite zadnje meglenke, da ne bi slepili vozil za vami. Uporaba zadnjih meglenk ni dovoljena na vozilu, za katerim vozi na majhni razdalji drugo vozilo (npr. v koloni vozil).
  • Bodite še bolj previdni na območjih vzdrževalnih del. Zaradi megle so oznake in naprave za usmerjanje prometa pogosto težje razpoznavne. 

 

Vožnja v megli in zimskih razmerah

 

 

Neugodne vremenske razmere

 

Več o megli in njenih vplivih si lahko preberete tudi na spletni strani Agencije RS za okolje.  

Nazaj