Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Obrazec za oprostitev cestnine zaradi humanitarne pomoči

03.03.2022

Prebivalci Ukrajine, ki zaradi vojne in humanitarnih razlogov prihajajo v Slovenijo ali jo zgolj prečkajo, so do nadaljnjega oproščeni plačila cestnine na slovenskih avtocestah in hitrih cestah. Gre za vozila z ukrajinskimi registrskimi številkami do 3,5 tone največje dovoljene mase, za katera bi bila sicer obvezna uporaba e-vinjete. Dodatne informacije za uporabnike: 01 / 518 8 350.

 

Oprostitev plačevanja cestnine za težka vozila

Z uvedbo sistema DarsGo ni potrebno plačevanje cestnine za naslednja vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 t:

  • prevoz z vozili s prednostjo in za vozila za spremstvo, vključno z vozili v spremstvu;
  • prevoz z vojaškimi vozili Slovenske vojske;
  • prevoz s tujimi vojaškimi vozili za opravljanje nalog obrambe države, mednarodnih mirovnih sil ter drugih obrambnih in varnostnih nalog, če bo tako določeno z mednarodnimi pogodbami;
  • prevoz z vozili upravljavca cestninskih cest za opravljanje dejavnosti vzdrževanja cestninskih cest in dejavnosti cestninjenja.
  • prevoz z vozili za opravljanje nalog humanitarne pomoči * prizadetim v miru ali vojni, zaradi naravnih in drugih nesreč ali oboroženih spopadov.

* Prevozi z vozili za opravljanje nalog humanitarne pomoči prizadetim v miru ali vojni, zaradi naravnih in drugih nesreč ali oboroženih spopadov, so prevozi na podlagi pravilno izpolnjenih dokumentov, ki jih določi upravljavec cestninskih cest. Dokumenti morajo biti v izvirniku in se sklicevati na označbe na registrski tablici vozila, za katero se oprostitev obveznosti plačila cestnine in pristojbine za zunanje stroške uveljavlja. Upravljavec cestninskih cest mora biti o prihodu tujih vozil obveščen najmanj 24 ur pred njihovim prihodom.

 

 Vloga za oprostitev plačila cestnine zaradi prevoza humanitarne pomoči

 Form for toll payment exemption due to transport for humanitarian aid

 

 

Nazaj