Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Prvih sedem malih avtocestnih počivališč bo prenovljenih z oktobrom

06.09.2022

DARS s projektom prenove malih počivališč na avtocestnem omrežju odgovarja na potrebe uporabnikov. Ocene vsakoletnih meritev zadovoljstva uporabnikov so namreč pokazale na potrebo po celoviti izboljšavi malih počivališč, ki jo je imel DARS sicer predvideno že od leta 2009, k realizaciji pa je pristopil pod trenutno upravo.

 

Zemljevid malih počivališč prvega sklopa prenove

 

Gradbena dela so aprila sočasno stekla na prvih sedmih od skupno 12 malih počivališč, ki so predvidena za obnovo, in sicer na počivališčih Zima sever, Polskava vzhod, Dolinsko, Povodje vzhod, Lipce jug, Studenec sever in Studenec jug. Dela so trenutno v sklepni fazi, tako da bodo prenovljena počivališča na voljo uporabnikom v oktobru, nato sledi še prenova preostalih petih počivališč: Zima jug, Polskava zahod, Povodje zahod, Lipce sever in Risnik.

Mala počivališča se od velikih počivališč razlikujejo po tem, da so namenjena izključno počitku in nimajo bencinskega servisa ali večje gostinske ponudbe. Po končani prenovi bodo imela poenoteno moderno celostno podobo in bodo uporabnikom zagotavljala možnost počitka v prijetnem okolju s kakovostno ponudbo in oskrbo.

 

Grafični prikaz elementov prenovljenega malega počivališča

 

Poleg parkirnih prostorov bodo po novem na vseh malih počivališčih okrepčevalnica, sanitarije, otroško igrišče ter prostor za počitek in rekreacijo. Mala počivališča bodo prijaznejša do uporabnikov osebnih vozil in avtodomov, saj bo tovornim vozilom po novem dostop prepovedan. Opremljena bodo z videonadzorom, predvidene pa so tudi polnilnice za električna vozila ter postaje za oskrbo avtodomov.

Gostinska ponudba bo uporabnikom na voljo po končanem postopku javnega razpisa za najem spremljajočih dejavnosti na malih počivališčih. Trenutno je v teku izbor najemnika, ki bo moral v skladu z razpisnimi pogoji obiskovalcem počivališč zagotavljati prigrizke, hitro prehrano, pijače in napitke, sadje ter prilagojene obroki za najmlajše.

 

Grafični prikaz elementov prenovljenega malega počivališča

 

Uporabnikom avtocest se zahvaljujemo za strpnost v času izvajanja del. Zavedamo se, da je vsakršna motnja v poteku prometa lahko moteča, a žal z namenom izboljšav včasih tudi neizogibna.

 

Nazaj