Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Stekla bodo dela na priključku Ljubljana zahod (Vič)

20.06.2023

V sredo, 21. junija 2023, bodo stekla dela na preureditvi priključka Ljubljana zahod (Vič) na južni ljubljanski obvoznici. Dela bodo obsegala tudi ureditev priključevanja na križišču s in na Tržaško cesto. Dvomesečna dela bodo potekala v več fazah, povečini bodo potrebne delne zapore, tako na območju priključka kot tudi Tržaške ceste.

 

Priključek Ljubljana Vič

 

Predvideno je, da bosta v prvi fazi delni zapori na kraku, ki s priključka vodi na Tržaško cesto proti središču mesta, ter na kraku, ki z regionalne ceste iz smeri Brezovice vodi na priključek (delna zapora bo tudi na Tržaški cesti). Popolna, predvidoma enotedenska zapora priključka je zaradi preplastitve načrtovana zgolj neposredno pred zaključkom del, predvidoma sredi oziroma v drugi polovici avgusta.

Križišče je prometno zelo obremenjeno, kar se kaže predvsem v zgostitvah vozil v koničnih urah ter posledično zmanjševanju hitrosti vožnje na odseku avtoceste A1 na širšem območju priključka in zastojih vozil na pasu za prepletanje od razcepa Kozarje do priključka Ljubljana zahod. V jutranji konici sta najbolj obremenjena izvoz z avtoceste iz smeri Kozarij proti Barju ter uvoz na avtocesto v tej smeri, prav tako tudi Tržaška cesta iz smeri Brezovice proti centru, v popoldanski konici pa del Tržaške ceste iz smeri središča mesta. 

Ukrepi izboljšanja prometno varnostnih razmer ter pretočnosti prometa na območju priključka Ljubljana zahod s Tržaško cesto obsegajo:

  • razširitev izvoznega kraka priključka Ljubljana zahod iz smeri Barja ter preureditev pasu za desne zavijalce v križišču s Tržaško cesto proti središču mesta z izvedbo pospeševalnega pasu in prestavitvijo obstoječe avtobusne postaje LPP ob Tržaški cesti,
  • ureditev ločenega pasu za zavijanje desno z regionalne ceste iz smeri Brezovice na priključek Ljubljana zahod ter
  • prilagoditev vse potrebne signalizacije in opreme.

Pogodbena vrednost preureditve krakov priključka Ljubljana zahod (Vič) z ureditvijo priključevanja na Tržaško cesto v Ljubljani znaša 2.846.372 EUR (brez DDV). Skladno z lani sklenjenim sporazumom o sofinanciranju stroškov rekonstrukcije priključka delitev stroškov (zaokroženo) znaša: DARS 77 odstotkov, Direkcija RS za infrastrukturo 11 odstotkov in Mestna občina Ljubljana 12 odstotkov. Pogodbeni izvajalec del je ljubljanska družba PZG d. o. o.

 

Načrtovana preureditev priključka Ljubljana zahod (Vič)

Nazaj