Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Prometna napoved do 3. decembra 2020

26.11.2020

Od sobote zjutraj do nedelje zvečer bo zaprt odsek vipavske hitre ceste med Selom in Vogrskim zaradi zaključka projekta rekonstrukcije vozišča, obvoz bo urejen po vzporedni državni cesti.

Na pomurski avtocesti je na območju priključka Lenart zoženo vozišče. Na štajerski avtocesti med Dramljami in Celjem proti Ljubljani je zaprt odstavni pas. V nočeh na sredo in četrtek bo promet skozi predor Karavanke zaradi del potekal izmenično enosmerno.

Zaradi občasnega slabega vremena (megla, dež) se lahko podaljša potovalni čas, zmanjšana je tudi vidljivost.

 

 

Predvidena dela in zapore

Štajerska avtocesta

Predvidoma do 20. decembra 2020 bo na odseku avtoceste A1 med Dramljami in Celjem proti Ljubljani zaprt odstavni pas zaradi sanacije brežin. Zapora bo v primeru daljših snežnih padavin odstranjena.

Od 30. novembra do 30 decembra 2020 bo na odseku avtoceste A1 med Slovensko Bistrico in Slovenskimi Konjicami proti Ljubljani zaprt odstavni pas zaradi sanacije brežin. Zapora bo v primeru daljših snežnih padavin odstranjena.

Na območju mejnega prehoda Šentilj proti Avstriji je vzpostavljena začasna prometna signalizacija za ureditev dodatnega prometnega pasu za tovorna vozila zaradi kontrole voznikov tovornih vozil in hitrejšega vstopa v sosednjo državo.

Gorenjska avtocesta

V nočeh na sredo in četrtek (od 1. do 3. decembra 2020) bo med 20. in 5. uro promet skozi predor Karavanke zaradi del potekal izmenično enosmerno s 30-minutnim čakanjem pred predorom. V tem času bodo omogočeni prevozi tovornih vozil, katerih širina ne presega 3,75 metra.

Na odseku avtoceste A2 med predorom Karavanke in priključkom Jesenice zahod proti Ljubljani je zaprt prehitevalni pas zaradi kontrole potnikov iz Avstrije proti Sloveniji.

Pomurska avtocesta

Do sobote, 5. decembra 2020, bo med 7.30 in 16. uro vzpostavljena delna zapora (zoženje vozišča) na priključku Lenart zaradi sanacije javne razsvetljave.

Promet na odseku avtoceste A5 med Svetim Jurijem ob Ščavnici in cestninsko postajo Dragotinci je zaradi del odstranjevanja cestninske postaje preusmerjen na polovico avtoceste (smerno vozišče proti Mariboru), kjer poteka po enem pasu v vsako smer vožnje. V območju delovne zapore je hitrost omejena na 60 km/h. Ob posebnem dovoljenju in dogovoru z vodjo Avtocestne baze Murska Sobota se lahko skozi delovno zaporo izjemoma opravi izredni prevoz do skupne širine 3,20 m.

Vipavska hitra cesta

Na delu odseka vipavske hitre ceste H4 med Selom in Vogrskim poteka obnova vozišča, zaprta je polovica hitre ceste, promet je preusmerjen na drugo polovico hitre ceste, kjer poteka po enem pasu v vsako smer vožnje (več informacij). Zaprta sta priključek Vogrsko (obvoz je mogoč preko priključkov Selo ali Šempeter pri Novi Gorici) in bencinski servis Šempas jug. Proti Vrtojbi (Italiji) je zaprt prehitevalni pas.

Od sobote, 28. novembra 2020, od 05. ure do nedelje, 29. novembra 2020, do 22. ure bo popolna zapora odseka hitre ceste H4 med Selom in Šempetrom v obe smeri vožnje zaradi zaključka projekta rekonstrukcije vozišča med Selom in Vogrskim. Obvoz bo urejen po vzporedni državni cesti. Po končani obnovi bo promet od nedelje zvečer spet potekal po obeh obnovljenih smernih voziščih hitre ceste, predvidoma do 6. decembra 2020 pa bo ostal zaprt priključek Vogrsko.

 

Koristne informacije

Priprava na zimske razmere

Od 15. novembra do 15. marca naslednjega leta oziroma v zimskih razmerah morajo imeti motorna in priklopna vozila v cestnem prometu predpisano zimsko opremo. V Italiji in Avstriji je zimska oprema obvezna že od 1. novembra.

Na splošno pozimi vozimo čim bolj enakomerno, brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti in čim manj sunkovito. Med vožnjo bodimo zbrani, predvsem pa strpni. V zimskih razmerah so še posebej pomembne vozniška kultura, etika in solidarnost.

K varnejši vožnji v zimskih razmerah vsekakor pripomore tudi dobra priprava motornega vozila na zimo. Poleg pnevmatik, zavor, krmilnega mehanizma in luči velja občasno preveriti kar celotno kondicijo vozila.

Za vas smo tukaj zbrali vse napotke in informacije, ki jih potrebujete pri pripravi na vožnjo pozimi.

Mejni prehodi

Na mejnih prehodih s sosednjimi državami sicer ostaja nadzor prometa in potnikov na kontrolnih točkah. Slovenski državljani, ki prihajajo iz držav članic EU oziroma iz držav članic schengenskega območja, lahko našo mejo prestopajo tudi izven kontrolnih točk. Vsi ostali lahko v Slovenijo vstopijo samo na kontrolnih točkah (več informacij).

Vreme

Po podatkih ARSO se spremenljivo vreme z jutranjo meglo v pasovih ali nizko oblačnostjo. Na izpostavljenih mestih (mostovih, senčnih legah) in ob rekah je možnost poledice.

Ob koncu tedna bo možnost padavin večja. Jutranje temperature bodo pod lediščem. Ta konec tedna bo zopet možna burja na Primorskem.

Prometne informacije 

Želite hitreje do cilja? Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah. Priporočeni viri informacij:

 

Srečno in varno na poti!

Nazaj