Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Odločitev za obsežnejšo sanacijo vozišča, poškodovanega med torkovim neurjem

08.07.2022

Na vozišču severne ljubljanske obvoznice, ki ga je v noči na sredo v hudem neurju poškodoval vdor vode iz odvodnega kanala pod cestiščem, smo prvotno nameravali izvesti intervencijsko sanacijo. Po podrobnejši preučitvi stanja na terenu smo sprejeli odločitev, da bomo namesto tega izvedli obsežnejšo sanacijo, katere namen je zagotoviti, da do tovrstnih pojavov ne bo več prihajalo.

 

 

Do vdora vode v vozišče je prišlo zaradi preobremenitve meteornega kanala, ki poteka pod voziščno konstrukcijo v obliki betonske kinete škatlastega profila in ga upravlja JP VOKA Snaga. Zaradi tega je zalilo spodnji in zgornji ustroj voziščne konstrukcije in lokalno zaradi pritiska dvignilo vozišče. Ker je stik med pokrivnimi ploščami in steno kinete netesen, bo treba za uspešno rešitev problema zamenjati obstoječo kineto pod cestiščem severne obvoznice in jo nadomestiti z novo, vodotesno konstrukcijo. Takšna rešitev bo preprečila vdor vode tudi ob nevihtah z močnejšimi nalivi.

Po vdoru vode smo zaradi varnosti nemudoma zaprli vozni pas v razdalji približno 300 m v območju priključka Celovška cesta proti Bežigradu. Zapora zlasti v prometnih konicah povzroča podaljšanje potovalnih časov in zastoje, zato bomo za izboljšanje pretočnosti že danes ponoči preusmerili ves promet na sosednje smerno vozišče, kjer bo v razdalji 300 m urejen po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje.

Vzporedno že potekajo priprave na obsežno sanacijo, ki se bo začela sredi prihodnjega tedna in bo po prvih ocenah trajala do konca avgusta letos. V poletnem času je na ljubljanski obvoznici v primerjavi s preostalim letom tudi manj prometa, manj izrazite so tudi jutranje in popoldanske prometne konice. Poleg tega bo na območju del prepovedan promet za tovorna vozila nad 7,5 tone največje dovoljene mase.

 

Nazaj