Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Preplastitev med Šentiljem in Dragučovo ter med Dragučovo in Pernico

27.03.2023

Po zimski prekinitvi se bodo danes, 27. marca 2023, nadaljevala dela za preplastitev štajerske avtoceste A1 na delu odseka med Šentiljem in razcepom Dragučova ter pomurske avtoceste med razcepom Dragučova in Pernico. Do predvidoma 1. aprila 2023 bosta v razdalji približno 3,6 km zaprta prehitevalna pasova, pretežno na odseku A1 med Pesnico in razcepom Dragučova ter na priključku Maribor sever, prav tako bosta prehitevalna pasova v razdalji približno 5 km zaprta tudi na pomurski avtocesti A5 med razcepom Dragučova in Pernico. Nato bo sledilo več faz del, ko bo promet na navedenih relacijah prav tako urejen samo po enem pasu v vsako smer vožnje. Dela bodo potekala predvidoma do začetka julija letos.

 

Razcep Dragučova

Razcep Dragučova

 

Projekt obnove cestišča obsega na območju avtoceste A1 dela za preplastitev vozišča v debelini 4,5 cm, vključno s kraki razcepa Dragučova, na območju avtoceste A5 pa izvedbo nadgradnje vozišča v debelini 10 cm.

Na nevarnih mestih ob vozišču se bo vgradila nova varnostna ograja. Za potrebe izvajanja cestninskega nadzora se na priključku Maribor sever zgradijo odstavne niše. Na območju avtoceste A5 bo urejen sredinski ločilni pas avtoceste in vgrajena nova jeklena varnostna ograja, z višjim nivojem varovanja.

Dela za preplastitev in varnostno nadgradnjo navedenih odsekov, ki so stekla lani jeseni, opravlja konzorcij Pomgrad d. d.  in VOC Celje d. o. o., pogodbena vrednost znaša 16,4 milijona evrov (brez DDV).

Čeprav ne gre za prometno najbolj obremenjena odseka na našem avtocestnem omrežju, je zlasti v prometnih konicah pričakovati zgostitve in tudi zastoje, saj po njiju vozi razmeroma veliko tovornih vozil

V letu 2019, referenčnem letu pred pandemijo covida-19, je povprečni letni dnevni promet na obravnavanem odseku A1 znašal 29.300 vozil, od tega 3220 tovornih, na odseku A5 pa 28.902 vozili, od tega 4530 tovornih.

 

K večji varnosti in pretočnosti prometa ob postavljeni delovni zapori lahko prispevajo tudi uporabniki avtocest, in sicer z upoštevanjem prometnih predpisov in prometne signalizacije, pravilno razvrstitvijo pred zaporo ter strpnostjo v primeru zastoja. Prekratka varnostna razdalja, nepotrebno prehitevanje in menjava prometnih pasov pred zaporo lahko hitro privedejo do nesreče in posledično daljših zastojev. Voznice in voznike prosimo za strpnost in previdnost za volanom ter jim svetujemo, da se pravočasno pozanimajo o stanju na cestah, priporočamo Prometnoinformacijski center.
 

Nazaj