Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Obnova avtocestnega odseka med Šentvidom in Kosezami

15.03.2024

V soboto, 16. marca 2024, bodo stekla pripravljalna dela za obnovo voziščne konstrukcije na odseku avtoceste A2 med Šentvidom in Kosezami. V prvi fazi bo iz smeri Gorenjske proti Ljubljani zaprt prehitevalni pas od izhoda iz predora Šentvid proti razcepu Koseze, promet bo potekal po dveh zoženih pasovih. Hitrost vožnje v predoru in območju zapore bo omejena na 60 km/h. Zaprta bo tudi priključna cev predora Šentvid, ki iz Celovške ceste iz smeri Medvod vodi v predor Šentvid, obvoz bo urejen po Celovški cesti do severne ljubljanske obvoznice. Sledi enaka zapora še na smernem vozišču avtoceste iz smeri Ljubljane proti Gorenjski.

 

 

Med zaporo prehitevalnih pasov bodo dela potekala na vmesnem ločilnem pasu avtoceste. Zaključena bodo predvidoma do 13. aprila 2024, ko bo ves promet že preusmerjen na polovico avtoceste, kjer bo urejen po dveh zoženih pasovih v vsako smer. Polovica avtoceste bo namreč zaradi obnove voziščne konstrukcije zaprta.

Promet skozi predor Šentvid bo vseskozi potekal normalno, brez zapor zaradi navedenih del.

Dela med drugim obsegajo:

  • obnovo 2,1 km voziščne konstrukcije obeh smernih voziščih avtoceste (s preplastitvijo vozišča z novo obrabnozaporno in vezno plastjo ter lokalnimi globinskimi sanacijami) ter na delu razcepa Koseze ter na posameznih krakih priključkov Podutik in Koseze;
  • ureditev vmesnega ločilnega pasu v nezeleni izvedbi in postavitev betonske varovalne ograje (cestna razsvetljava bo iz vmesnega ločilnega pasu prestavljena na desni rob);
  • ureditev bankin;
  • novo horizontalno signalizacijo;
  • postavitev nove kažipotne signalizacije;
  • postavitev novega portala spremenljive prometne signalizacije.

Pogodbena izvajalca gradbenih del sta v skupnem nastopu Strabag d. o. o. (vodilni partner) in KPL d. o. o. (partner), vrednost del znaša 7.174.883,73 EUR (brez DDV).

Rok izvedbe je 85 dni od uvedbe izvajalca v delo.

Dela bodo v celoti tako zaključena še pred začetkom poletnih počitnic, ko se poveča turistični promet.

Povprečni letni dnevni promet (PLDP) na odseku avtoceste A2 Šentvid–Koseze je v letu 2023 znašal 61.438 vozil (v obe smeri vožnje), od tega je bilo 3464 vozil, ki so težja od 3,5 tone največje dovoljene mase. Čeprav je to za tretjino manj kot na najbolj obremenjenem delu ljubljanske obvoznice, med razcepom Koseze in Brdom, je zlasti v prometnih konicah  pričakovati zgostitve prometa in zastoje.

Obnova vozne površine na odseku avtoceste med predorom Šentvid in razcepom Koseze je potrebna zaradi dotrajanosti vozišča ter izboljšanja prometne varnosti in udobnosti vožnje. Odsek avtoceste Šentvid–Koseze, ki je bil zgrajen leta 2008, je bil vseskozi redno vzdrževan, medtem ko obsežnejših obnovitvenih posegov v 16 letih ni bil deležen.

 

K večji varnosti in pretočnosti prometa ob postavljeni delovni zapori lahko prispevajo tudi uporabniki avtocest, in sicer z upoštevanjem prometnih predpisov in prometne signalizacije, pravilno razvrstitvijo pred zaporo ter strpnostjo v primeru zastoja. Prekratka varnostna razdalja, nepotrebno prehitevanje in menjava prometnih pasov pred zaporo lahko hitro privedejo do nesreče in posledično daljših zastojev. Voznice in voznike prosimo za strpnost in previdnost za volanom ter jim svetujemo, da se pravočasno pozanimajo o stanju na cestah, priporočamo Prometnoinformacijski center.

Nazaj