Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Avtocestni odsek Vrba – Peračica bo sofinancirala Evropska Unija

28.12.2006

V četrtek, 14. decembra, je Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji DARS d.d. prejela odločbo Komisije EU o odobritvi pomoči iz Kohezijskega sklada, ustanovljenega z Uredbo (EU) št. 1164/94, za avtocestni odsek Vrba – Peračica. Delež sofinanciranja znaša 11,3% celotnega zneska vloženih sredstev oz. 12.165.762 EUR. Prispevek javnih sredstev Republike Slovenije znaša 95.781.377 EUR. 

Navedeni projekt izpolnjuje pogoje, določene z Uredbo (EU) št. 1164/94, saj je kot prometno-infrastrukturni projekt splošnega interesa ter je skladen s smernicami Skupnosti za razvoj vseevropskega prometnega omrežja. Odsek Vrba – Peračica tako predstavlja že drugi avtocestni odsek, katerega izgradnjo bo sofinancirala Evropska Unija – prvi je namreč bil odsek Smednik – Krška vas, ki je bil prometu predan v letu 2005.

9,8 kilometra dolg avtocestni odsek Vrba – Peračica, ki bo zgrajen kot štiripasovnica z odstavnimi pasovi in vmesnim ločilnim pasom, predstavlja vmesni odsek med odsekom Hrušica – Vrba, ki je bil dokončan v letu 1993, in odsekom Peračica – Podtabor, ki bo prometu predan predvidoma konec leta 2007. Gre za del gorenjskega avtocestnega kraka avtoceste A2 (avtocestne smeri severozahod – jugovzhod), ki povezuje mednarodna mejna prehoda Karavanke in Obrežje in je načrtovana v skupni dolžini 174,6 kilometra. Avtocesta A2 je hkrati tudi del desetega evropskega koridorja in s tem del transevropskega prometnega omrežja (TEN – TransEuropean Network) ter bo v celoti dokončana in predana prometu predvidoma konec leta 2008.
 

Ta projekt prispeva k zmanjševanju ekonomskih in socialnih razlik med državljani Evropske Unije.
Nazaj