Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Dokončan 17,6 km dolg avtocestni odsek Smednik – Krška vas

24.06.2005

S predajo prometu še zadnjega, 4,6-kilometrov dolgega dela avtoceste med Smednikom in čelno cestninsko postajo Drnovo bo v celoti dokončan 17,6 kilometrov dolg avtocestni odsek Smednik – Krška vas. Na tem odseku je bilo lani decembra dokončanih in predanih prometu 13 kilometrov štiripasovne avtoceste (prvih, 3,9 kilometra in zadnjih, 9,1 kilometra odseka). S tem bo avtocesta Kronovo - Smednik povezana z avtocesto Drnovo - Obrežje. Investitor gradnje je Republika Slovenija, v njenem imenu je naročnik DARS, Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji. Gradbena dela na avtocestnem odseku Smednik – Krška vas, ki so se začela novembra 2003, so v skupnem nastopu (joint venture) izvajali SCT Ljubljana, Primorje Ajdovščina in CGP Novo mesto. Investicijska vrednost 17,6 km dolgega odseka Smednik – Krška vas znaša po Nacionalnem programu izgradnje avtocest v Republiki Sloveniji (NPIA) 116,7 milijonov evrov od tega je 42,5 milijonov evrov nepovratnih sredstev Kohezijskega sklada Evropske unije. Vrednost izvedenih del je v okviru vrednosti iz NPIA in ne bo presežena.

Izgradnja avtocestnega odseka Smednik – Krška vas je pomembna ne samo zaradi povezave južne Dolenjske s Slovenijo, pač pa tudi zaradi povezave avtocestne osi sever – jug, mednarodnega mejnega prehoda Karavanke z Avstrijo in meje s Hrvaško pri Obrežju. Slovenija tudi prek te avtocestne smeri predstavlja vezni člen med sedanjimi in potencialnimi članicami Evropske unije, zaradi česar se pomembnost izgradnje te avtoceste še poveča. Projekt izgradnje avtoceste pomaga tudi pri premostitvi ekonomskih in socialnih razlik med državljani Evropske unije, te pomembnosti pa se zaveda tudi Evropska unija, ki se je odločila za sofinanciranje gradnje avtocestnega odseka Smednik – Krška vas iz Kohezijskega sklada.
 

Ta projekt prispeva k zmanjševanju ekonomskih in socialnih razlik med državljani Evropske Unije.
Nazaj