Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Odobrena evropska sredstva za izgradnjo AC odseka Draženci – MMP Gruškovje

08.04.2016
Evropska komisija je včeraj sprejela izvedbeni sklep o odobritvi finančnega prispevka v višini 63,5 milijona evrov, za projekt „Avtocesta A4: Slivnica – Gruškovje: Draženci – Mednarodni mejni prehod (MMP) Gruškovje“, izbran v okviru „Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020“ v Sloveniji.

Avtocesta Draženci – MMP Gruškovje bo v prvi vrsti izboljšala kvaliteto življenja ljudi, zvišala prometno varnost, prevzela daljinski in velik del mednarodnega prometa z obstoječe ceste G1-9 Draženci – Jurovci – Gruškovje, saj predstavlja pomembno povezavo med dvema mednarodnima mejnima prehodoma Šentilj in Gruškovje. S predmetno investicijo se bo torej doseglo socialno - ekonomske cilje, boljšo dostopnost, krajše potovalne čase, povečala se bo prometna varnost, znižali se bodo operativni stroški, izboljšali pa se bodo tudi življenjski pogoji.

Gradbena dela že potekajo od avgusta 2015. Dokončanje vseh del je predvideno do konca leta 2018, ko bo celoten odsek AC predan v promet.

Dela se izvajajo v dveh etapa, ki sta razdeljeni na tri dele:
1. etapa obsega vsa dela na AC od km 0,00 do km 7,26;
2b. etapa obsega predhodna gradbena dela na območju km 9,6 do km 9,9 in na območju bodočega tunela regionalno cesto med km 12,0 in 13,0;
2a. etapa obsega vsa ostala dela na odseku AC od km 7,26 do km 13,031.

Trenutno potekajo dela na območju I. etape, del trase Draženci – Gruškovje (od 0,00 km do 7,26 km) in dela 2b. etape na območju km 9,6 do km 9,9 in na območju regionalne ceste med km 12,0 in 13,0.

Investicija se financira iz naslednjih virov:
• lastnih sredstev investitorja DARS d.d.;
• TEN-T sredstev EU: sofinanciranje dela stroškov izdelave projektne dokumentacije PGD in PZI projektov;
• sredstev kohezijskega sklada EU - Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020;
• kredita EIB.

 

      

Nazaj