Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Obnova voziščne konstrukcije na odseku dolenjske avtoceste Grosuplje – Ivančna Gorica

20.08.2015

 

Na odseku dolenjske avtoceste med Grosupljem in Ivančno Gorico so delavci DARS d.d. danes začeli postavljati zaporo za obnovo voziščne konstrukcije, ki se v smeri proti Novem mestu začne tik za priključkom Višnja Gora. Promet bo zaradi obnove približno šest kilometrov obeh smernih vozišč potekal zgolj po polovici avtoceste.
Celotna obnova obsega obnovo odseka Grosuplje – Ivančna Gorica od km 7,000 do km 12,930 in drenažnega asfalta na tem odseku ter obnovo odseka 0622 Grosuplje – Ivančna Gorica od km 8,060 do km 13,390.

V prvi fazi se bo obnavljalo vozišče v smeri proti Novemu mestu, dela bodo trajala predvidoma do začetka oktobra. Nato bo sledila obnova voziščne konstrukcije v smeri proti Ljubljani, ki bo trajala do začetka novembra. V tej fazi bo za predvidoma 5 dni zaprto tudi počivališče Podsmreka.

Izvajalec bo dela izvedel v več fazah, v vseh fazah pa bo promet potekal po treh zoženih pasovih, z možnostjo obračanja, kar pomeni, da bo dvosmerni promet vzpostavljen v smeri povečanega (koničnega) prometa. To pomeni, da bosta v jutranji konici proti Ljubljani vzpostavljena dva vozna pasova in eden proti Novemu mestu, dopoldan se bo zapora prestavila in bosta dva vozna pasova proti Novemu mestu in eden proti Ljubljani. Na priključku Višnja Gora bo proti Novemu mestu zaprt uvoz na avtocesto, obvoz bo prek priključka Ivančna Gorica.

Obnova vključuje lokalne sanacije poškodovanega vozišča in nadgradnjo voziščne konstrukcije, izvedba »nezelenega« srednjega ločilnega pasu, zamenjava varnostnih ograj, ureditev bankin in odvodnjavanja ter izvedbo talne signalizacije. Na območju počivališča Podsmreka v smeri proti Ljubljani se bo obnovil uvoz in izvoz, vključno z vmesnim območjem vozišča.

Izvajalec del je CPG d.d., Nova Gorica, pogodbena vrednost del pa znaša 6.346.292,04 EUR brez DDV. Pri izvedbi sodeluje tudi Trgograd d.o.o., Litija, kot podizvajalec del. Rok izvedbe je 87 dni od uvedbe izvajalca v delo.

Zavedamo se, da vsako izvajanje del pod polovično ali popolno zaporo na avtocesti predstavlja veliko motnjo prometa in velike stroške vzdrževanja zapore. Vendar so dela nujno potrebna zaradi zagotovitve ustreznih prometnih in varnostnih lastnosti avtoceste. Kot upravljavec in vzdrževalec avtocest si prizadevamo, da jih izvajamo čim hitreje in pod prometnimi zaporami, ki v največji možni meri omogočajo neoviran potek prometa. K večji pretočnosti lahko pripomoremo tudi uporabniki avtocest, in sicer z upoštevanjem prometnih predpisov, prometne signalizacije, pravilno razvrstitvijo pred zaporo in strpnostjo v primeru zastoja.

Opustitev rednega vzdrževanja in obnavljanja avtocest, bi pripeljalo do stanja avtocestnega sistema, ko bi za obnovo le-tega potrebovali bistveno več sredstev in časa oz. avtoceste ne bi bile več varne za uporabo.
Uporabnikom avtoceste pred odhodom na pot priporočamo klic na številko našega Prometno-informacijskega centra (PIC) 1970 ali klik na www.promet.si ali na naslov http://m.promet.si, ki je prirejen za pregled informacij o stanju na cestah z mobilnimi telefoni.

Projekt je sofinanciran s sredstvi iz Kohezijskega sklada EU.

 

Nazaj