Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Podravski avtocestni krak bogatejši za 7,3 km sodobne štiripasovnice

22.11.2017

Družba DARS je danes prometu predala prvi del odseka podravske avtoceste A4 med Draženci in Gruškovjem. Slavnostni govornik je bil predsednik vlade dr. Miro Cerar, ki je skupaj z ministrom za infrastrukturo dr. Petrom Gašperšičem in predsednikom uprave družbe DARS dr. Tomažem Vidicem tudi prerezal otvoritveni trak na uradnem odprtju 7,3 kilometra dolge štiripasovnice med Draženci in Podlehnikom.

Predsednik uprave DARS d.d. je ob odprtju prvih 7 kilometrov avtoceste med Draženci in Podlehnikom povedal, da se je s tem naše omrežje povečalo na skupno 617 kilometrov avtocest in hitrih cest. V prihodnjem letu pa bo dokončanih še preostalih nekaj manj kot 6 kilometrov avtoceste do meje z Republiko Hrvaško. Poudaril je, da gre za avtocesto, ki bo olajšala potovanje mnogih turistov v poletnih mesecih. Kar pa je še pomembneje, razbremenila bo promet na vzporednih cestah. Tukajšnji prebivalci boste lahko lažje zadihali, predvsem pa boste v prometu bolj varni. Na koncu se je za ta uspeh zahvalil prebivalcem, ki so potrpežljivo čakali na nove cestne povezave in vsem, ki so bili vpeti v ta projekt.

 

 


Celoten avtocestni odsek A4 Draženci–Gruškovje v skupni dolžini 13 kilometrov je namenjen v prvi vrsti izboljšanju kakovosti življenja ljudi v regiji ter povečanju prometne varnosti. Ker leži na povezavi med dvema mednarodnima prehodoma Šentilj in Gruškovje, pa bo omogočil tudi nemoten daljinski in mednarodni promet skozi našo državo.

 

 

 

 


Potek del na preostali trasi bodoče avtoceste, med Podlehnikom in mejnim prehodom Gruškovje, poteka skladno s časovnico. Družba DARS bo preostalih približno šest kilometrov avtoceste do slovensko-hrvaške meje predala prometu predvidoma jeseni 2018. S tem bo tudi v celoti dograjena skupno 33 kilometrov dolga podravska avtocesta A4 med Slivnico (Mariborom) in Gruškovjem, ki predstavlja del celovitega vseevropskega prometnega omrežja.

 

 

 

 


 

Pogodbeni izvajalec del na prvem delu odseka med Draženci in Podlehnikom je bil konzorcij domačih gradbenih podjetij: SGP Pomgrad kot vodilni partner ter Gorenjska gradbena družba, novomeški CGP in Cestno podjetje Ptuj. Pogodbena vrednost del je znašala 68,6 milijona evrov z DDV. Pogodbeni izvajalec drugega dela odseka (med Podlehnikom in Gruškovjem) je sarajevski Euro-asfalt, pogodbena vrednost del pa znaša 63,7 milijona evrov z DDV. Naložba v avtocestni odsek se financira iz lastnih sredstev investitorja DARS d.d., sredstev programa Vseevropsko prometno omrežje (TEN-T) Evropske unije, sredstev kohezijskega sklada EU in kredita Evropske investicijske banke.

Gradnja 7,3-kilometrskega odseka med Draženci in Podlehnikom je stekla julija 2015. Novozgrajena avtocesta, na kateri so štirje nadvozi, en podvoz, 12 mostov in dva podhoda, bo predana prometu kot sodobna štiripasovna avtocesta v normalnem prečnem profilu, z odstavnima pasovoma ter priključkoma Lancova vas in Podlehnik. Avtocestni odsek bo imel enako projektno hitrost 130 km/h kot predhodni že zgrajen avtocestni odsek Slivnica–Draženci, na katerega se navezuje.

 

 

 

 


Ker bo nova avtocesta »povozila« staro glavno cesto G1-9, bo v sklopu investicije med Draženci in Gruškovjem zgrajena nova vzporedna cesta v dolžini 13,9 kilometra, kot povezovalna cesta med kraji ob trasi avtoceste in kot dostop do okoliških zemljišč. Doslej je bila v sklopu dokončanja 7,3 kilometra avtoceste med Draženci in Podlehnikom zgrajena nekaj več kot polovica nove vzporedne regionalne ceste, po kateri že poteka promet.

Uporabnikom nove avtoceste želimo srečno, predvsem pa varno in strpno vožnjo.

 

 

 

 

 

 

Nazaj