Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

H2 Hitra cesta skozi Maribor

Na osnovi prometnih študij je bil leta 1976 sprejet 10-letni program izgradnje prometnic v Mariboru. Republiška skupnost za ceste in občina Maribor sta podpisali sporazum o sofinanciranju in del tega programa je bila izgradnja hitre ceste po etapah in cele vrste mestnih ulic, ki so novo cesto dopolnjevale.

 

Hitra cesta skozi Maribor, skupne dolžine 9,9 kilometra, se je gradila v večih etapah:

  • Gradnja I. in II. etape hitre ceste skozi Maribor oz. hitre ceste Maribor - Tezno, dolžine 2,7 kilometra, je potekala med leti 1978 in 1979 ter 1980 in 1985. 
  • Gradnja III. etape hitre ceste skozi Maribor oz. hitre ceste Pesnica - Maribor, dolžine 4,6 kilometra, je potekala med leti 1987 in 1989, ko je bil odsek predan prometu.
  • Zadnji, 2,6 km dolg odsek - t.i. 2B etapa - dela regionalne ceste R2-430 ceste skozi Maribor, med leti 2000 in 2001. S predajo prometu tega zadnjega odseka je bila dokončana celotna  povezava sever-jug skozi Maribor in je služila celotnemu prometu do izgradnje vzporednega avtocestnega odseka Pesnica-Slivnica.

 

ODSEK AVTOCESTE (AC), HITRE CESTE (HC) ALI DRUGE DRŽAVNE CESTE VEČ INFORMACIJ
H2: Hitra cesta skozi Maribor PODROBNO