Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Digitalni dan DARS

Družba DARS je novembra 2022 v Ljubljani organizirala konferenco Digitalni dan DARS. Na njej je predstavila digitalne projekte, ki služijo kot podpora gradnji, cestninjenju, vzdrževanju in upravljanju avtocestnega omrežja.

Digitalni sistemi zelo povečajo prometno varnost, izboljšajo mobilnost in zmanjšajo škodljive izpuste. Vse to zahteva nenehno krepitev znanja oziroma inovacij in učinkovito rabo virov za zagotavljanje trajnostnega poslovanja. Pri digitalni transformaciji pa v prvi vrsti sploh ne gre za tehnologijo, temveč za ljudi, saj je največji del digitalne preobrazbe ravno sprememba našega načina razmišljanja.

Digitalni dan DARS je bil zasnovan kot svojevrstno potovanje v času. Najprej smo se spomnili samih začetkov izgradnje avtocestnega omrežja in drugih pomembnih mejnikov iz preteklosti, ki so predstavljeni v kratkem filmu v video galeriji spodaj. Sledil je glavni del, ki je bil posvečen sodobnim, digitalnim tehnologijam, brez katerih si upravljanja avtocestnega omrežja ne moremo več predstavljati. Predstavniki poslovnih področij znotraj družbe DARS so predstavili digitalne projekte, ki so že v uporabi ali razvoju. Ozrli smo se tudi v prihodnost, katere obrisi se s pomočjo digitalnih tehnologij počasi, a vztrajno že rišejo na obzorju. Najbolj vizionarski so prav digitalni projekti, ki jih DARS razvija v okviru evropske platforme C-Roads. Gre za digitalno infrastrukturo za posredovanje aktualnih informacij in drugih obvestil voznikom v realnem času, ki bo med drugim omogočila postopno uvajanje samovozečih vozil na naše avtoceste.

 

Preberite tudi: