Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Upravljanje s prometno varnostjo

Načrtujemo, izvajamo in spremljamo projekte ter aktivnosti družbe DARS d.d., ki vplivajo na prometno varnost uporabnikov naših avtocest. Prometni strokovnjaki so vsak dan aktivni na področju analiziranja prometne varnosti, priprave in izvedbe projektov ter spremljanja stanja prometne varnosti. Aktivno sodelujemo pri izvajanju investicij, pregledih varnosti cest, preventivnih akcijah, reševanju prometno varnostnih težav, nameščanju prometne signalizacije in opreme cest ter spremljajo stanje prometne varnosti. Sodelujemo tudi v več projektih na državni in mednarodni ravni.

Ukrepi za zvišanje prometne varnosti

Skrbimo za nabavo novih varnostnih ograj, prometne signalizacije, blažilnikov trka in radarskih sistemov. Skladno z evropsko direktivo redno spremljamo stanje cest s pomočjo presoj varnosti cest, v sklopu projekta Eurorap obdelujemo izbrane odseke avtocest, na podlagi študij in simulacij prometa sprejemamo odločitve o prometnih rešitvah v fazi idejne zasnove, projektiranja in obnavljanja odsekov. V predorih izvajamo redne vaje (skladno z direktivo EU), ki so v pomoč pri usposabljanju reševalnih ekip. Na področju preventivnih akcij ozaveščamo voznike z izvedbo preventivnih akcij (Reši življenje, Niste varni) in organizacijo dogodkov po Sloveniji (sodelovanje z Agencijo za varnost prometa in Policijo v projektu Sožitje).

 

Radarsko merjenje hitrosti

Neupoštevanje predpisane omejitve hitrosti vožnje sodi med najpogostejše vzroke prometnih nesreč. Da bi bilo teh čim manj in da te ne bi ohromile vožnje ostalim udeležencem v prometu, v sodelovanju s Policijo postavljamo stacionarne radarje in radarska ohišja v zaporah. Verjamemo, da se s pogostejšim nadzorom in umirjanjem hitrosti vožnje spremenijo in izboljšajo tudi navade voznikov.

Akcija REŠI ŽIVLJENJE

S preventivno akcijo, ki jo izvajamo v sodelovanju z Agencijo za varnost prometa, izobražujemo o pravilnem razvrščanju v primeru nesreč na avtocestah in hitrih cestah. Z ozaveščanjem voznikom krajšamo čas odprave posledic nesreč, omogočamo intervencijam pravočasen prihod na kraj nesreče ter tako pomagamo reševati življenja.

Izobraževanje starejših voznikov in sodelovanje s šolami

Z Agencijo za varnost prometa sodelujemo pri izobraževanju starejših voznikov, s šolami pa pripravljamo projekte ozaveščanja pravil varne vožnje na avtocestah. Na osnovnih šolah tako izvajamo nagradni likovni natečaj, na srednjih šolah pa delavnice s pomočjo zavoda Vozim, vendar ne hodim.

Detekcija voženj v nasprotno smer

S pomočjo sistemov in nadzornikov prometa v nadzornih centrih ob zaznavi vožnje v nasprotno smer na nevarnost opozorimo pravilno vozeče voznike preko elektronskih portalov nad avtocesto, informacijo pa posredujemo tudi radijskim postajam in Policiji. V zadnjem obdobju smo 10 avtocestnih priključkov opremili z dodatno detekcijo vožnje v nasprotno smer ter nadgradili 20 lokacij števcev prometa v detektorje voženj v nasprotno smer.

Sistemi nadzora in vodenja prometa

V nadzornih centrih nadzorniki prometa spremljajo promet 24 ur na dan. Upravljajo ga z naprednimi sistemi, ki zagotavljajo avtomatske alarme in samodejne ukrepe vodenja prometa, kot sta zapiranje predora ob požaru in opozarjanje voznikov na voznika v nasprotni smeri vožnje. Sistemi nadzora in vodenja prometa so naš glavni pripomoček za izvajanje ukrepov, ki zvišujejo prometno varnost in pretočnost.

Presoja varnosti in obnove

Leta 2016 smo v sklopu presoj varnosti cest pregledali kar 42 kilometrov avtocest in hitrih cest ter pripravili ukrepe izboljšanja varnosti teh odsekov v prihodnje. V letu 2016 smo tako zamenjali okoli 15.500 metrov poškodovanih odbojnih ograj. Obnovili smo talne označbe v dolžini okoli 355.000 metrov, nabavili 20 novih naletnih mehov in 3 x 100 m zastorov za varovanje nesreč pred pogledi.

Morda vas zanima

Upravljanje s prometom

VEČ
Upravljanje z infrastrukturo

VEČ
Prometne obremenitve

VEČ