Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Vklop razsvetljave na priključkih in odprti trasi avtocest

18.01.2023

Po preučitvi številnih vidikov v zvezi z osvetlitvijo avtocest in hitrih cest (razmere na trgu z električno energijo, vpliv na varnost in pretočnost, pozivi partnerskih organizacij) je uprava DARS sprejela odločitev o odpravi ukrepa zmanjšanja osvetljenosti avtocest, ki je bil sprejet konec oktobra 2022.

 

Razcep Koseze

 

Razsvetljava bo tako že z današnjim dnem znova prižgana tam, kjer je bila konec oktobra ugasnjena. Povečini gre za priključke na avtoceste in hitre ceste, pa tudi za posamezne odseke na odprti trasi (na primer severna ljubljanska obvoznica). Medtem ko so povsod tam, kjer je razsvetljava zakonsko predpisana (razcepi, predori, krožišča, počivališča), luči v času trajanja omenjenega ukrepa ostale prižgane.

DARS bo nadaljeval s prizadevanji za znižanje stroškov električne energije na različnih področjih. Med drugim je že zamenjal približno 80 odstotkov razsvetljave z varčnejšimi LED-svetili, letos pa načrtuje zamenjavo še preostalih približno 20 odstotkov razsvetljave. V prihodnjih tednih bo DARS objavil tudi razpis za vzpostavitev sončnih elektrarn na avtocestnih bazah, ki bodo prispevale k večji samooskrbi z elektriko.

 

Nazaj