Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Poletni prometni koledar dela in ovire v prometu 2018

21.06.2018

 

Predvidena dela in zapore

 

Voznike opozarjamo na previdno vožnjo na območju cestninskih postaj, saj lahko zaradi spremenjene signalizacije pričakujemo občasne zgostitve prometa. Ta čas potekajo dela na cestninskih postajah Log in Torovo.

A1, ljubljanska obvoznica

Ukrepi za večjo pretočnost prometa in izboljšanje prometne varnosti se izvajajo v razcepu Malence na ljubljanskem obroču (stičišče vzhodne in južne ljubljanske obvoznice), v juniju se bo izvedla razširitev nasipa, glavna dela na razcepu pa se bodo izvajala predvidoma med 10. julijem in 18. avgustom 2018.

A2, gorenjska avtocesta

V sklopu nadaljevanja del pri rušenju Cestninske postaje Torovo in obnove vozišča na odseku med Cestninsko postajo Torovo in priključkom Vodice, so v nedeljo, 17. junija 2018, na avtocesti A2 preuredili obstoječo delno zaporo.

Zaradi nadaljevanja del bo še naprej postavljena delna zapora odsekov med Brnikom in Vodicami ter med Vodicami in priključkom Ljubljana - Šmartno. V obdobju postavljene začasne prometne signalizacije bo promet v obeh smereh vožnje potekal po dveh zoženih pasovih. Začasna prometna signalizacija bo postavljena predvidoma do 22. julija 2018.

A5, pomurska avtocesta

Med Lenartom in Sv. Trojico bo zaprt uvoz na počivališče Lormanje od sobote, 23. junija 2018, od 13. ure do nedelje, 24. junija 2018, do 22. ure.

Izvoz s počivališča Lormanje bo zaprt v nedeljo 24. junija 2018, od 8. ure do 22. ure, ko se bo odstranila celotna zapora.
 

Predvidena večja obnovitvena dela do konca poletja

Na odseku primorske avtoceste A1 med Uncem in Postojno poteka sanacija viadukta Ravbarkomanda v smeri Ljubljane. Trenutna zapora se končuje predvidoma sredi septembra.

Na odsekih hitre ceste H4 Vipava–Ajdovščina–Selo poteka obnova vozišča v dolžini 7,7 km, tako v smeri Vrtojbe kot Razdrtega, skupno torej 15,4 km vozišča. Trenutno na vipavski hitri cesti med Selom in Vipavo promet poteka po eni polovici hitre ceste dvosmerno, po enem pasu v vsako smer vožnje. Zaključek del je predviden v sredini avgusta.

Priključek Ajdovščina je odprt, popolna zapora priključka v smeri Ljubljane pa je predvidena v sredini julija.
 

Rušenje cestninskih postaj

Dela na cestninski postaji Log na primorski avtocesti A1 so v teku. Pogodbeni rok za izvedbo vseh del na cestninski postaji Log je do konca julija, ko morajo biti odstranjene vse zapore z vozišča. Dodatno pa se bo na območju današnje upravne stavbe cestninske postaje urejal plato za namen nadaljnje uporabe tega območja še 55 dni (do konca septembra), kar pa naj ne bi bistveno vplivalo na pretočnost prometa. Torej bodo dela na cestninski postaji  v celoti, to pomeni vključno z novim platojem v zaledju, končana predvidoma konec septembra.

Dela na cestninski postaji Torovo na gorenjski avtocesti A2 so v teku, končana bodo predvidoma konec julija.

Na cestninski postaji Unec na primorski avtocesti A1, vključno s platojem, so dela predvidena med 2. julijem in 14. julijem 2018.

Dela na cestninski postaji Logatec na primorski avtocesti A1, vključno s prenovo vozišča na priključku do industrijske cone, so predvidena med 16. julijem in 3. avgustom 2018.

Na cestninski postaji Vrhnika na primorski avtocesti A1, vključno s platojem, bodo dela potekala predvidoma med 6. avgustom in 25. avgustom 2018.

Na cestninski postaji Nanos, vključno s preplastitvijo vozišča, so dela predvidena v  septembru, po zaključku glavne turistične sezone. 


 

Poletne prometne konice 

V poletnem času se jutranje in popoldanske prometne konice ob delovnikih zmanjšajo, povečajo pa se sezonske prometne konice ob vikendih:

Časovni okvir
 
Smer prometa
 
Najbolj obremenjeni odseki
 
Petek
popoldne
Proti turističnim krajem

Ljubljanska obvoznica

A1 Ljubljana–Koper

H5 Koper–Izola

G1-11 Koper–MP Dragonja

G2-111 Izola–MP Sečovlje
 

Sobota Od Avstrije in Italije
proti slovenski obali
in Hrvaški ter nazaj

A2 Karavanke–Ljubljana,

A1 Ljubljana–Koper,

H5 Koper–Izola

A1 Šentilj–Maribor

G1-11 Koper–Dragonja

G1-111 Izola–MP Sečovlje

G1-7 Kozina–MP Starod

G1-6 Postojna–MP Jelšane

A4 Maribor–Podlehnik

G1-9 Podlehnik–MP Gruškovje
 

Nedelja
popoldne
Od slovenske obale in
Hrvaške proti Avstriji
in Italiji

A2 Ljubljana–Karavanke

A1 Koper–Ljubljana

H5 Koper–Izola

A1 Šentilj–Maribor

G1-11 Koper–Dragonja

G1-111 Izola–MP Sečovlje

G1-7 Kozina–MP Starod

G1-6 Postojna–MP Jelšane

A4 Maribor–Podlehnik

G1-9 Podlehnik–MP Gruškovje

Napoved največjih zgostitev prometa na slovenskem cestnem omrežju si lahko ogledate v prometnem koledarju, ki je objavljen na spletni strani Prometno-informacijskega centra za državne ceste.

V času poletnih prometnih konic bodo najbolj obremenjeni mejni prehodi Sečovlje, Dragonja, Starod, Jelšane, Gruškovje in Obrežje.

Predvsem za tiste, ki boste potovali v Istro, priporočamo, da v času prometnih konic uporabite mejne prehode Sočerga, Podgorje ali Brezovica pri Gradinu.
 

Preventiva

Voznike naprošamo za previdnost zaradi košnje trave ter ostalih del, ki potekajo na različnih odsekih avtocest in hitrih cest v obsegu aktivnosti rednega letnega vzdrževanja.
 

Omejitev tovornega prometa

V Sloveniji ureja omejitve tovornega prometa »Odredba o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji«. Omejitev prometa tovornih vozil in skupin vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 t se v času turistične sezone spremeni, in sicer od zadnjega konca tedna v juniju (sobota, nedelja) pa do vključno prvega konca tedna (sobota, nedelja) v septembru.

Letos od sobote, 23. junija 2018, do nedelje, 2. septembra 2018, velja prepoved:

  • ob sobotah, od 8. do 13. ure,
  • ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih, od 8. do 21. ure.

 

Vremenske razmere

 

Poleg del so v ospredju tudi vremenske razmere, ki vplivajo na prometne tokove, prav tako sanacije po neurjih.
 
Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah. Priporočeni viri informacij:






 

Nazaj