Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Pričakovani zastoji zaradi zaprtja ene cevi predora Golovec

12.06.2020

Prometne obremenitve po koncu epidemije se razmeroma hitro vračajo v stare tirnice. Zato predvsem v jutranjih in popoldanskih prometnih konicah na ljubljanski obvoznici in avtocestnih vpadnicah nanjo nastajajo daljši zastoji. Tako bo predvidoma vse do začetka šolskih počitnic oziroma do 24. junija 2020, nato pa se bo promet dnevnih migrantov zmanjšal. Več zastojev kot običajno je na ljubljanski obvoznici in vpadnicah nanjo ob ponedeljkih in petkih, razmere se ob povečanem prometu dodatno poslabšajo tudi v primeru padavin. Zaradi prenove predora Golovec pričakujemo velike zastoje predvsem v začetku prihodnjega tedna, od vključno ponedeljka, 15. junija 2020, dalje, ko bo zahodna cev zaprta prvi delovni dan. Med zaprtjem ene cevi in ureditvijo dvosmernega prometa po drugi cevi bo veljala prepoved vožnje skozi predor za tovorna vozila in avtobuse oz. vsa vozila nad 3,5 tone največje dovoljene mase. Zahodna cev bo sicer zaprta za promet od sobote, 13. junija 2020, popoldne do 16. avgusta 2020.

 

 

Daljše zastoje je tako pričakovati zjutraj do predvidoma 9. ure iz smeri Štajerske / Bizovika proti južni obvoznici (Rudniku) in dolenjski avtocesti, potem pa bodo sledili zastoji v obratni smeri, iz smeri južne obvoznice (Rudnika) proti vzhodni obvoznici (Bizoviku / Štajerski). V popoldanski prometni konici, od predvidoma 15. ure dalje sicer pričakujemo zgostitve in zastoje tudi iz smeri Štajerske / Bizovika porti južni obvoznici (Rudniku) in dolenjski avtocesti, čeprav bosta v tej smeri dva pasova, a se v popoldanski konici tam močno poveča promet.

Ob popolni zapori zahodne cevi, ki iz smeri Bizovika / Štajerske vodi proti južni obvoznici (Rudniku) in dolenjski avtocesti, bo namreč promet urejen dvosmerno po sosednji, vzhodni cevi po sistemu 2 + 1 (zjutraj dva pasova v smeri od juga proti severu in en pas v nasprotni smeri, ko se jutranja konica v tej smeri umiri od sredine dopoldneva dalje pa obratno).

Predvideno je, da bosta dva pasova iz smeri južne obvoznice (Rudnika) proti vzhodni obvoznici (Bizoviku / Štajerski) odprta vsaj do 9. ure zjutraj, potem pa bosta skozi predor vse do večernih ur dva pasova v obratni smeri, torej iz smeri Štajerske proti južni obvoznici / Dolenjski in eden v nasprotni smeri. Med menjavo zapore bo promet predvidoma pol ure urejen samo po enem pasu v vsako smer vožnje.

Ob koncih tedna (v soboto, nedeljo in ob prazniku) bosta vse do ponedeljka do predvidoma 9. ure zjutraj dva pasova iz smeri južne obvoznice (Rudnika) proti vzhodni obvoznici (Bizoviku / Štajerski) in eden v obratni smeri.

Tako bo promet urejen že ta konec tedna, pri čemer velja poudariti, da bo zaradi postavitve zapore v petek, 12. junija 2020, od 17. ure do sobote, 13. junija 2020, do 5. ure zjutraj zaprt krak razcepa Malence, ki z dolenjske avtoceste vodi proti predoru Golovec oz. vzhodni obvoznici. Zaradi postavitve zapore bo v tem času promet skozi predor iz smeri južne obvoznice (Rudnika) proti vzhodni obvoznici (Bizoviku / Štajerski) urejen samo po enem pasu, medtem ko bo promet po zahodni cevi, iz smeri Štajerske proti južno obvoznici oz. dolenjski avtocesti še vedno urejena po dveh pasovih.

K večji pretočnosti, predvsem pa varnosti bo prispevalo tudi dejstvo, da bo skozi predor v času dvosmerne prometne ureditve dovoljen samo promet vozil do 3,5 tone največje dovoljene mase (torej za vozila z vinjetami), medtem ko bodo tovorna vozila in avtobusi morali uporabiti druge dele obroča. Zanje prepoved vožnje skozi predor Golovec velja že od vključno petka, 12. junija 2020, dalje. Obenem bo do sredine avgusta letos tudi začasno ukinjena prepoved vožnje tovornih vozil v nočnem času po severni obvoznici H3.

Zlasti v prvih dneh dvomesečne popolne zapore zahodne cevi (torej od konca tedna, oziroma izraziteje prvi delovni dan, to je od vključno ponedeljka, 15. junija 2020, dalje) je tako lahko pričakovati tudi zelo daljše zastoje zaradi na novo spremenjene prometne ureditve (pri predhodnih obsežnejših avtocestnih obnovah se je namreč to pogosto izkazalo, potem so se uporabniki vsaj delno prilagodili in uporabljali tudi druge poti obroča oz. mestne ceste). V prometnih konicah bodo predvsem v začetnem obdobju na širšem območju delovne zapore pogosteje tudi policisti, poleg tega se bo hitrost umirjala in s tem povečevala varnost vožnje skozi zaporo tudi z radarji. V prometnih konicah bo pri predoru tudi avtovlečna služba, ki bo v primeru izrednega dogodka intervenirala v najkrajšem možnem času.

K večji varnosti in pretočnosti prometa ob postavljeni delovni zapori lahko prispevamo tudi uporabniki avtocest, in sicer z upoštevanjem prometnih predpisov in prometne signalizacije, pravilno razvrstitvijo pred zaporo ter strpnostjo v primeru zastoja. Prekratka varnostna razdalja, nepotrebno prehitevanje in menjava prometnih pasov pred zaporo in v njej lahko hitro privedejo do nesreče in posledično daljših zastojev.

Potovalne čase lahko spremljate tudi na tej povezavi.

Tudi sicer voznikom svetujemo, naj redno spremljajo razmere na cestah, da se lahko pravočasno odločijo tudi za morebitne ugodnejše alternativne poti: preko spremenljive prometne signalizacije – portalov nad avtocestami ali ob njih, na spletni strani promet.si (Twitter: @promet_si) pri operaterju na kratki tel. št. 1970 (klic ni brezplačen) ali brezplačnem odzivniku 080 22 44, v mobilni aplikaciji DarsPromet+ in prometnih informacijah radijskih postaj.

Vsem našim uporabnikom avtocest želimo strpno in varno vožnjo ter prosimo za razumevanje, saj bo po koncu obnove potovanje udobnejše, predvsem pa varnejše.

 

Nazaj