Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Obnova dolenjske avtoceste med Ivančno Gorico in Bičem

31.03.2023

V soboto, 1. aprila 2023, bodo stekla pripravljalna dela za obsežnejšo obnovo odseka dolenjske avtoceste A2 med Ivančno Gorico in Bičem. V prvi fazi del, ki bo trajala predvidoma do konca aprila letos, bosta tako proti Ljubljani kot proti Novemu mestu zaprta prehitevalna pasova, promet pa bo urejen po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje.

Sledi druga faza, ko bo promet preusmerjen na smerno vozišče avtoceste proti Ljubljani, kjer bo urejen po treh začasnih pasovih, pri čemer bosta dva pasova v smeri povečanega prometnega toka, eden pa v nasprotni smeri. Obnova smernega vozišča proti Novemu mestu, ki bo zaprto za promet, bo trajala predvidoma 45 dni, predvidoma 25 dni bo zaprt tudi avtocestni priključek Bič proti Novemu mestu.

V tretji fazi bo promet potekal po že obnovljenem smernem vozišču avtoceste proti Novemu mestu, in sicer po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje. Obnova smernega vozišča avtoceste proti Ljubljani bo prav tako trajala predvidoma 45 dni, predvidoma 25 dni bo zaprt tudi avtocestni priključek Bič proti Ljubljani. Dela bodo v celoti zaključena predvidoma do konca julija letos.

 

Dolenjska avtocesta med Bičem in Ivančno Gorico

 

Rekonstrukcija cestišča obsega ureditev srednjega ločilnega pasu s postavitvijo betonske varovalne ograje z višjo ravnjo zadrževanja, sanacijo vozišča s postopkom hladne reciklaže in izvedbo treh asfaltnih plasti v skupni debelini 20,5 cm, razširitev odstavnih pasov, izvedbo novih talnih obeležb, ureditev odvodnjavanja in bankin ter postavitev nove jeklene varnostne ograje. V sklopu rekonstrukcije trase bo obnovljen tudi avtocestni priključek Bič.

 

Dela za rekonstrukcijo cestišča in varnostno nadgradnjo odseka med Ivančno Gorico in Bičem bo opravil VOC Celje d. o. o., pogodbena vrednost znaša 15,45 milijona evrov (brez DDV), rok izvedbe del je 120 dni od uvedbe izvajalca v delo.

Odsek dolenjske avtoceste med Ivančno Gorico in Bičem je med srednje obremenjenimi na našem avtocestnem omrežju. Leta 2019, v referenčnem letu pred pandemijo covida-19, je povprečni letni dnevni promet na odseku znašal 30.322 vozil, od tega 3073 tovornih. Na odseku med Višnjo Goro in Ivančno Gorico je bil na primer za 27 odstotkov višji in je znašal 38.535 vozil, od tega 3291 tovornih.

 

V času, ko bo promet urejen po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje, večjih zastojev ne pričakujemo. Do zgostitev in zastojev tako lahko pride v drugi fazi del, ko bo promet poldrugi mesec v smeri povečanega prometa urejen po dveh pasovih, v nasprotni smeri pa le po enem pasu. Prav tako lahko do zgostitev in zastojev pride v času postavitve delovne zapore oziroma prve dni spremenjene prometne ureditve in v času prestavitev zapore v prihodnjih fazah, sicer pa se uporabniki avtoceste kmalu privadijo na spremenjeno prometno ureditev.

Z obnovitvenimi deli podaljšujemo življenjsko dobo infrastrukture ter izboljšujemo prometno varnost.

 

K večji varnosti in pretočnosti prometa ob postavljeni delovni zapori lahko prispevajo tudi uporabniki avtocest, in sicer z upoštevanjem prometnih predpisov in prometne signalizacije, pravilno razvrstitvijo pred zaporo ter strpnostjo v primeru zastoja. Prekratka varnostna razdalja, nepotrebno prehitevanje in menjava prometnih pasov pred zaporo lahko hitro privedejo do nesreče in posledično daljših zastojev. Voznice in voznike prosimo za strpnost in previdnost za volanom ter jim svetujemo, da se pravočasno pozanimajo o stanju na cestah, priporočamo Prometnoinformacijski center.
 

Nazaj