Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

V primeru megle

Megla je značilna zlasti za jesen in voznikom zelo otežuje vožnjo. Vedno znova prihaja do nesreč zaradi naleta, saj megla zmanjšuje vidljivost udeležencev v prometu. Številni vozniki ne upoštevajo zadostne varnostne razdalje, zato zlasti ob megli velja upoštevati naslednje napotke: zmanjšajte hitrost, prižgite meglenke in povečajte varnostno razdaljo.

Kako v družbi DARS d.d. opozarjamo na meglo?

Nadzorniki prometa v nadzornih centrih spremljajo stanje na avtocestah prek videokamer in informacij delavcev - vzdrževalcev avtocest na terenu, prav tako operaterji v Prometnoinformacijskem centru pridobivajo informacije naposerdno od uporabnikov avtocest.

Uporabnike opozarjamo na meglo med drugim prek prometnih informacij na radiu, prek portalov spremenljive prometno informativne signalizacije, na spletni strani www.promet.si, na avtomatskem telefonskem odzivniku o stanju na avtocestah: 080 22 44. 

Kako pravilno voziti v megli?

 • Zmanjšajte hitrost in jo prilagodite razmeram na cesti. Pri vidljivosti do 50 metrov vozite največ 50 km/h.
 • Ohranjajte zadostno varnostno razdaljo.
 • Ne uporabljajte dolgih luči. Premočna luč se v megli namreč odbija in lahko povzroči samozaslepitev.
 • Prižgite zadnje meglenke. V gosti megli je pomembno, da vidite in ste vidni. Zadnje meglenke služijo za boljšo orientacijo voznikov za vami. Če se vidljivost izboljša, ugasnite zadnje meglenke, da ne bi slepili vozil za vami. Uporaba zadnjih meglenk ni dovoljena na vozilu, za katerim vozi na majhni razdalji drugo vozilo (npr. v koloni vozil).
 • V poslabšanih vremenskih razmerah (sneg, dež, megla) se zmanjša tudi vaša vidnost. Posebej bodite previdni, če ima vaš avto tako imenovane dnevne luči, ki svetijo samo spredaj. Ob slabši vidljivosti prižgite luči sami.
 • Bodite še bolj previdni na območjih vzdrževalnih del. Zaradi megle so oznake in naprave za usmerjanje prometa pogosto težje razpoznavne. 

Pilotni projekt obvestilne signalizacije

S pomočjo spremljanja pojava megle in podatkov cestno-vremenskih postaj ob avtocestnem križu smo v DARS d.d. na odseku štajerske avtoceste A1 Domžale-Šentjakob v decembru 2014 vzpostavili pilotni projekt signalizacije oziroma napotkov uporabnikom, kako ravnati med vožnjo v megli. 

Signalizacija, ki napotuje voznika, kako naj v tem primeru prilagodi vožnjo, je sestavljena iz sklopa:

 • treh vertikalno postavljenih znakov in
 • horizontalne signalizacije, to je ob desni robni črti zarisanih polkrogov.

Na navedenem odseku, in sicer tako v smeri Ljubljane kot v smeri Maribora, nas navedena signalizacija med avtocestnima priključkoma Domžale in Šentjakob opozarja, da je potrebno hitrost vožnje ob gosti megli prilagoditi naslednjima zahtevama:

 • če sta vidna dva polkroga, je potrebno vožnjo nadaljevati s hitrostjo 70 km/uro,
 • če je viden en polkrog, je potrebno vožnjo nadaljevati s hitrostjo 50 km/uro.

Glede na dejstvo, da je vzpostavitev signalizacije »V MEGLI!« novost na slovenskem avtocestnem križu, da gre za pilotni projekt ter da signalizacija ne bo postavljena po celotnem omrežju, voznikom svetujemo, da ob gosti megli:

 • ravnajo po zgoraj omenjeni signalizaciji,
 • povečajo varnostno razdaljo in zmanjšajo hitrost vožnje,
 • vklopijo zadnje meglenke.

 

Nazaj