Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Uporaba telefona med vožnjo

Uporaba telefona med vožnjo je nevarno in prepovedano početje. Odvrača namreč voznikovo pozornost, ki je pogoj za varno vožnjo, in pogosto povzroči prometno nesrečo. Kljub temu vse več voznikov in voznic med vožnjo uporablja telefon ter s tem ogroža sebe in druge udeležence v prometu. Policija je leta 2021 ugotovila 33.254 kršitev glede uporabe telefona med vožnjo, kar je skoraj 83 odstotkov več kot na primer leta 2012 (18.189). Uporaba telefonov med vožnjo je razširjena v vseh starostnih skupinah obeh spolov.

DARS poziva voznike in voznice, naj se vzdržijo uporabe telefona med vožnjo in naj nujen telefonski klic, pisanje sporočila ali drugo opravilo na telefonu izvedejo šele med postankom na počivališču. Uporaba telefona med vožnjo prinaša številna tveganja – občutno zmanjšano zaznavanje prometne signalizacije, okolice in prometa, zakasnjene reakcije, daljše zavorne poti, slabše prilagajanje varnostne razdalje razmeram na cesti in druge nerazumne odločitve.

 

Uporaba telefona med vožnjo zmanjšuje vašo pozornost in povečuje tveganje za prometno nesrečo.
Upoštevajte cestnoprometna pravila in razmere na cestah:
ne uporabljajte mobilnega telefona, ki je velik motilec naše pozornosti.

 

Uporaba telefona med vožnjo moti voznika na več načinov:

  • fizična distrakcija – namesto da bi se osredotočal na naloge v zvezi z vožnjo (prestavljanje, obračanje volana), mora voznik uporabiti eno ali obe roki za upravljanje telefona;
  • vizualna distrakcija – voznik namesto na cesto gleda v telefon, tudi ko vmes pogleda na cesto, pa je njegovo prepoznavanje nevarnosti v cestnem okolju okrnjeno;
  • zvočna distrakcija – pojavi se, kadar voznik za trenutek ali za dlje časa svojo pozornost namesto na cestno okolje usmeri v zvoke, ki jih oddaja telefon;
  • kognitivna distrakcija – namesto na vožnjo voznik preusmeri pozornost na temo telefonskega pogovora.

Različne študije so pokazale, da lahko uporaba telefona vpliva na sposobnost voznika, da ohrani pravilni vozni pas, ustrezno hitrost in varnostno razdaljo. Prav tako podaljšuje reakcijski čas, zmanjša funkcionalnost vizualnega polja, onemogoča varno vključevanje v prometni tok in poveča psihično obremenitev med vožnjo. Zaradi telefona voznik spregleda prometno signalizacijo in dogajanje na celotni cesti, saj zmanjša zavest o tem, kaj se dogaja okoli nas v času in prostoru.

Tudi prostoročno telefoniranje med vožnjo vodi v zmanjšanje vizualne pozornosti. Poleg slabšega spremljanja instrumentov v vozilu in splošnega stanja v prometu, imamo slabši nadzor nad vozilom, saj naši možgani niso osredotočeni na njegovo upravljanje.

 

Nazaj