Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Prometna napoved do 30. junija 2023

23.06.2023

V soboto bo na dolenjski avtocesti med Ivančno Gorico in Bičem sprememba zapore, promet bo po novem urejen po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje. V ponedeljek se na štajerski avtocesti med Dragučovo in Pesnico začne zaključna faza obnovitvenih del, ki bo trajala deset dni.

 

Štajerska avtocesta

 

Predvidena dela in zapore

Ljubljanska obvoznica

V noči s ponedeljka na torek, 26. in 27. junija 2023, med 23. in 1. uro bosta na odseku severne ljubljanske obvoznice H3 med razcepom Zadobrova in priključkom Ljubljana Leskoškova cesta dve kratkotrajni 30-minutni popolni zapori smernih vozišč brez obvoza (ena zapora za vsako smerno vozišče) zaradi postavitve portalov spremenljive prometne signalizacije.

V noči s četrtka na petek, 29. in 30. junija 2023, med 20. in 5. uro bo popolna zapora predora Šentvid (v obe smeri vožnje) zaradi vzdrževalnih del v predoru. Obvoz bo po severni ljubljanski obvoznici in Celovški cesti.

Na južni ljubljanski obvoznici A1 so se začela dela preureditve priključka Ljubljana zahod (Vič), ki obsegajo tudi ureditev priključevanja na križišču s Tržaško cesto (več informacij). Kljub zoženju posameznih krakov priključka bo promet še vedno potekal v vseh smereh, delno oviran bo predvsem del priključka v podvozu avtoceste A1.

Na severni ljubljanski obvoznici H3 med Tomačevim in Novimi Jaršami je zaprta polovica hitre ceste (smerno vozišče proti Zadobrovi). Promet v dolžini približno 1,5 km je preusmerjen na sosednje smerno vozišče (smerno vozišče proti Bežigradu), kjer je urejen po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje. Ker je na priključku Šmartinska cesta zaprt izvoz iz smeri Tomačevega, je obvoz mogoč čez novi krak priključka Leskoškova cesta na Leskoškovo cesto in po Bratislavski cesti v smeri BTC.

Na severni ljubljanski obvoznici H3 poteka celostna obnova odseka med Novimi Jaršami in Zadobrovo (več informacij). Promet poteka po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje. Na krakih razcepa Zadobrova, ki vodita s severne na vzhodno ljubljansko obvoznico oziroma s štajerske avtoceste na severno ljubljansko obvoznico, promet poteka samo po enem pasu.

Po severni ljubljanski obvoznici H3 je prepovedan tranzit tovornim vozilom nad 7,5 tone. Ta bodo do konca obsežnejših obnovitvenih del, ki potekajo med Novimi Jaršami in Zadobrovo (predvidoma do konca avgusta letos) morala uporabiti druge dele ljubljanskega obroča. S tem bo poleg večje pretočnosti zagotovljena tudi večja varnost prometa ob delovišču.

Na severni ljubljanski obvoznici H3 na območju priključka Ljubljana Bežigrad (Dunajska cesta) poteka prenova dotrajanega nadvoza, ki jo izvaja Mestna občina Ljubljana in bo trajala do novembra. Na območju priključka je v dolžini 600 m zaprta polovica hitre ceste (smerno vozišče proti Tomačevemu), ves promet pa je preusmerjen na nasprotno smerno vozišče (smerno vozišče proti Šiški), kjer je urejen po dveh zoženih pasovih v vsako smer.

Dolenjska avtocesta

Na odseku dolenjske avtoceste A2 med Ivančno Gorico in Bičem poteka obsežnejša obnova (več informacij). Med nadzorno točko Dob in priključkom Bič je zaprta polovica avtoceste (smerno vozišče proti Novemu mestu), ves promet v dolžini 3,7 km pa je preusmerjen na drugo polovico (smerno vozišče proti Ljubljani), kjer je urejen po treh začasnih pasovih po sistemu 2 + 1 s prilagajanjem delovne zapore smeri povečanega prometa.*

* Delovna zapora se prilagaja prometnim tokovom, kar pomeni, da sta ob delavnikih v času jutranje konice dva prometna pasova v smeri Ljubljane in eden v smeri Novega mesta, v času popoldanske konice pa obratno. Ob ponedeljkih in torkih se zapora zamenja do 14. ure, ob sredah, četrtkih in petkih pa do 9. ure. Ob koncih tedna sta v soboto najprej dva prometna pasova proti Novemu mestu in eden proti Ljubljani, zapora se nato v noči na nedeljo spremeni z vzpostavitvijo dveh prometnih pasov proti Ljubljani in enega proti Novemu mestu.

V soboto, 24. junija 2023, bo vzpostavljena naslednja faza, ki bo trajala predvidoma do 8. avgusta 2023. V tej fazi bo zaprto smerno vozišče proti Ljubljani, ves promet pa bo preusmerjen na že obnovljeno smerno vozišče (proti Novemu mestu), kjer bo urejen po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje. Hitrost v območju zapore bo omejena na 60 km/h. Predvidoma do 20. julija 2023 bo zaprt tudi priključek Bič proti Ljubljani, obvoz bo čez priključek Trebnje zahod.

Štajerska avtocesta

V ponedeljek in torek, 26. in 27. junija 2023, med 16. in 21. uro bosta na odseku štajerske avtoceste A1 med Rogozo in razcepom Slivnica v razdalji 1,1 km zaprta prehitevalna pasova zaradi izvajanja geodetskih meritev. V nedeljo, 2. julija 2023, bo na tem odseku v smeri Ljubljane v razdalji 160 m zaprt odstavni pas.

Na odseku štajerske avtoceste A1 med Šentiljem in razcepom Dragučova se nadaljuje preplastitev vozišča, ki bo trajala predvidoma do začetka julija 2023 (več informacij). Na odseku med Šentiljem in Mariborom (Zrkovci) je zaprta polovica avtoceste (smerno vozišče proti Ljubljani) v skupni dolžini 1,5 km. Ves promet je preusmerjen na drugo polovico avtoceste (smerno vozišče proti Avstriji), kjer je urejen po enem pasu v vsako smer vožnje.

Do 26. junija 2023 bosta na razcepu Dragučova zaprta krak iz smeri Šentilja proti Murski Soboti in krak iz smeri Murske Sobote proti Ljubljani. Obvoz iz smeri Šentilja proti Murski Soboti bo čez priključek Maribor center (Ptujska cesta), iz smeri Murske Sobote proti Ljubljani pa skozi krožišče Pesnica.

26. junija 2023 bo vzpostavljena zaključna faza, ki bo trajala predvidoma do 6. julija 2023. V tej fazi del bo promet med razcepom Dragučova in krožiščem Pesnica v razdalji 3,5 km potekal po enem pasu v vsako smer vožnje (zaprta bosta prehitevalna pasova).

Predvidoma od 1. do 3. julija 2023 bo na krožišču Pesnica zaprt uvoz proti Šentilju.

Zaradi obnove je zaprto počivališče Zima jug (v smeri proti Mariboru).

Pomurska avtocesta

Na odseku pomurske avtoceste A5 med razcepom Dragučova in Lenartom se nadaljuje preplastitev vozišča (več informacij). Zaprta je polovica avtoceste med razcepom Dragučova in Lenartom v skupni dolžini približno 7,2 km, ves promet je preusmerjen na drugo polovico avtoceste, kjer je urejen po enem pasu v vsako smer vožnje. Do 26. junija 2023 ostaja odprt priključek Pernica v smeri Maribora.

Do 26. junija 2023 bosta na razcepu Dragučova zaprta krak iz smeri Murske Sobote proti Ljubljani in krak iz smeri Šentilja proti Murski Soboti. Obvoz iz smeri Murske Sobote proti Ljubljani bo skozi krožišče Pesnica, iz smeri Šentilja proti Murski Soboti pa čez priključek Maribor center (Ptujska cesta).

Od 26. junija 2023 do predvidoma 3. julija 2023 bo v celoti zaprt priključek Pernica, obvoz bo čez priključek Lenart.

Gorenjska avtocesta

V noči s srede na četrtek, 28. in 29. junija 2023, med 23. in 4. uro bosta na gorenjski avtocesti na priključku Lesce dve kratkotrajni 30-minutni popolni zapori posameznih krakov priključka brez obvoza zaradi postavitve portalov spremenljive prometne signalizacije.

Od petka, 30. junija 2023, od 12. ure bo na gorenjski avtocesti A2 zaprt priključek Jesenice vzhod (Lipce) proti Karavankam. Od ponedeljka, 3. julija 2023, bo zaprt tudi proti Ljubljani. Zapori, ki sta potrebni zaradi preplastitve vozišča na priključku, bosta trajali predvidoma do 15. julija 2023.

Na gorenjski avtocesti A2 se nadaljuje obnova med Podtaborom in Lescami. V letošnji sezoni bo predvidoma do konca junija obnovljeno smerno vozišče proti Karavankam (več informacij). Ves promet je preusmerjen na sosednje smerno vozišče (proti Ljubljani), kjer je urejen po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje po sistemu 2 + 1 + 1.*

* Sistem 2 + 1 + 1 pomeni, da sta v smeri Ljubljane dva prometna pasova (razen med galerijo Moste in priključkom Lesce, kjer promet poteka samo po enem voznem pasu), medtem ko je proti Karavankam levi pas urejen po istem smernem vozišču kot pasova v smeri Ljubljane in je od njiju ločen z nizko betonsko varnostno ograjo, desni pas pa je urejen ob gradbišču, torej po smernem vozišču proti Karavankam.

Predvidoma do 23. junija 2023 zvečer bo zaprt priključek Radovljica proti Ljubljani zaradi preplastitve, obvoz je čez priključek Lesce. Zaprta je tudi vzporedna cesta mimo počivališča Radovljica proti Ljubljani.

Na odseku gorenjske avtoceste A2 med priključkoma Jesenice zahod (Hrušica) in Jesenice vzhod (Lipce) poteka sanacija viaduktov Podmežakla 3 in Podmežakla 4 (več informacij). Predvidoma do konca junija 2023 bo promet v vsako smer vožnje potekal po enem pasu (zaprta bosta prehitevalna pasova). Skozi delovno zaporo bo omogočena vožnja vozil največje širine 4 m.

Istrska hitra cesta

Na odseku istrske hitre ceste H5 med Škofijami in razcepom Sermin se zaključuje obnova vozne površine (več informacij). Do zaključka del bo promet v vsako smer potekal po enem prometnem pasu (zaprta bosta prehitevalna pasova zaradi zapiranja sredinskih prehodov in dokončanja gradbenih del).

Do 30. junija 2023 bo omogočena uporaba odseka istrske hitre ceste H5 med Škofijami in priključkom Dekani tudi brez uporabe e-vinjete (več informacij).

Obalna hitra cesta

Do 30. septembra 2022 bo na obalni hitri cesti H6 na priključku Koper center (Slavček) zaprt uvoz proti Izoli. Zapora je namenjena povečanju pretočnosti na hitri cesti H5, v Kopru in na glavni cesti G1-11 v času turistične sezone.

 

Koristne informacije

Omejitev tovornega prometa

V času turistične sezone, in sicer od sobote, 24. junija 2023, do nedelje, 3. septembra 2023, se spremeni omejitev tovornega prometa in skupin vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 t. Prepoved velja ob sobotah od 8. do 13. ure, na nekaterih primorskih avtocestah in hitrih cestah ter nekaterih ostalih cestah od 6. do 16. ure. Ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih omejitev velja od 8. do 22. ure.

Vreme

Po podatkih ARSO bo v soboto na Primorskem precej jasno, drugod bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. V nedeljo in ponedeljek bo pretežno jasno, a brez izrazite vročine. V torek bo precej spremenljive oblačnosti, nastajale bodo krajevne plohe in nevihte. V sredo in v četrtek kaže na dokaj sončno vreme, od petka naprej se verjetnost krajevnih padavin spet poveča.

Prometne informacije 

Želite hitreje do cilja? Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah. Priporočeni viri informacij:

 

Srečno in varno na poti!
 

Nazaj